zondag, 18 april 2021

Duizenden vrouwen gestopt met Diane-35-pil

Het aantal vrouwen dat de Diane-35-pil slikt, is dit jaar drastisch afgenomen: van 145.000 naar 100.000. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Het bijwerkingencentrum Lareb meldde in het tv-programma Zembla dat de afgelopen 25 jaar mogelijk 27 vrouwen zijn gestorven aan bijwerkingen van Diane-35-pil, waaronder longembolie en trombose. Eerder dit jaar werd nog aangenomen dat er de afgelopen jaren 18 vrouwen zijn overleden. De meerderheid van de slachtoffers was bij overlijden jonger dan 30 jaar.

‚ÄčTrombose
Het middel wordt geslikt als anticonceptie, maar is oorspronkelijk bedoeld tegen beharing en acne. Alle anticonceptiepillen geven een verhoogd risico op trombose. Bij sommige pillen, waaronder ook de Diane, is het risico echter groter dan bij andere pillen.

‚ÄčKlachten
Sinds het nieuws over de slachtoffers naar buiten is gekomen, stromen de klachten over bijwerkingen binnen bij Lareb, de bewaker van de geneesmiddelenveiligheid. Naar schatting zijn er tegen de 700 nieuwe meldingen gedaan.

Bron(nen):