'Eiwit beschermt tegen soa'

Getty Images

Onderzoekers van het Monash Institute of Medical Research hebben een eiwit ontdekt in het vrouwelijke voortplantingssysteem dat beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) als chlamydia en herpes.

Het eiwit, Interferon epsilon (IFNe), speelt een belangrijke rol bij het beschermen van vrouwen tegen infecties. Mogelijk kan het helpen om te bepalen hoe vatbaar vrouwen zijn voor een soa of zelfs hun immuunreactie een boost te geven, aldus de onderzoekers in het tijdschrift Science.

Hormonen
"Het eiwit is heel bijzonder vanwege de manier waarop het geproduceerd wordt", legt onderzoeker Paul Hertzog uit. "De meeste eiwitten die ons beschermen tegen ziekten worden geproduceerd na blootstelling aan een virus of bacterie. Dit eiwit wordt echter normaal geproduceerd en wordt gereguleerd door hormonen."

Op sommige momenten dat er weinig IFNe aanwezig is, zijn vrouwen het meest vatbaar voor een soa. Volgens de onderzoekers kan dit een aanknopingspunt zijn voor nieuwe behandelingen. Ze hopen daarbij dat de ontdekking ook belangrijk kan zijn voor ziekten als HPV en hiv.

Bron 
  • Science Daily