Homoseksualiteit

Een relatie met iemand van hetzelfde geslacht

Getty Images

Verliefd worden op iemand van je eigen geslacht. Dat kan. Maar wat doe je ermee? Wanneer vertel je het aan je familie en vrienden?

Homoseksualiteit roept veel vragen op. Niet alleen als je homo of lesbienne bent of denkt te zijn, maar ook als je een homoseksuele vriend(in), broer of zus hebt, wil je er misschien meer over weten.

Seksuele voorkeur

Homoseksualiteit betekent: een seksuele voorkeur hebben voor mensen van hetzelfde geslacht. Als je een man bent, en je vindt andere mannen aantrekkelijk, dan word je homo genoemd. Ben je een vrouw en val je op vrouwen? Dan ben je lesbisch. Verder hebben sommige mensen gevoelens voor vrouwen én mannen. In dat geval ben je biseksueel.

Soms voel je al heel jong dat je mensen van je eigen geslacht aantrekkelijker vindt. Het kan ook zijn dat het pas op latere leeftijd naar voren komt. Vaak heb je dan allang het gevoel 'anders' te zijn. In veel gevallen komen de homoseksuele gevoelens naar boven door een verliefdheid.

Niet normaal?

Als je van jezelf weet dat je homoseksueel bent, kun je hier verschillend mee omgaan. Dit wordt ook voor een groot deel bepaald door je omgeving en eventueel je religieuze achtergrond.

Om te beginnen: de meeste mensen zijn heteroseksueel. Daarom kun je het idee krijgen niet normaal te zijn. Dat is niet waar. Homoseksualiteit is een normaal menselijk gevoel.

Toch kan het zijn dat je niets wilt of kunt met je homoseksuele gevoelens, bijvoorbeeld omdat het in jouw omgeving niet wordt geaccepteerd. Dit blijft natuurlijk je eigen keuze.

Uit de kast komen

In het Nederlands is 'uit de kast komen' de meest gebruikte uitdrukking voor de 'coming out' van een homo of lesbienne. Meestal gaat dit in meerdere stappen. Vaak vertel je het eerst aan de mensen die het dichtst bij je staan, zoals je ouders, familieleden en goede vrienden.

Als je het (lang) geheim hebt gehouden, is dat meestal een hele opluchting. Vooral als de reacties blijken mee te vallen en positiever zijn dan verwacht.

Of je ervoor uitkomt dat je homoseksueel bent, kun je bij iedere verhuizing, verandering van baan, het leren kennen van nieuwe mensen, etc. opnieuw overwegen. Negatieve ervaringen kunnen er misschien voor zorgen dat je het soms niet meer vertelt.

Trouwen en kinderen krijgen

In Nederland mogen homostellen sinds 1 april 2001 met elkaar trouwen volgens dezelfde regels als hetero's. De laatste jaren wordt het ook steeds normaler gevonden dat homostellen kinderen krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met een zaaddonor, door adoptie of met een draagmoeder.

Omdat de meeste andere landen het huwelijk van twee mannen of twee vrouwen niet erkennen, moeten homo's altijd als alleenstaande een buitenlands kind adopteren. Daarna kan de andere partner het kind als het in Nederland is ook adopteren. Lesbiennes kiezen vaak voor een spermadonor, zodat één van beide zwanger kan worden.

 

Auteur