'Ik heb al jaren geen zin in seks met mijn man'

Sekspraat

geen-zin-sekspraat
Getty Images

In de rubriek Sekspraat schrijft seksuoloog Inger Tempels columns over seks, zelfvertrouwen en verschillen tussen mannen en vrouwen. Deze keer: een cliënt uit haar praktijk heeft al jaren geen zin in seks met haar man.

Vermoeid zat ze tegenover mij. ‘Ik heb al jaren geen zin om te vrijen met mijn man. Dat is toch niet normaal?’ Het was eigenlijk geen vraag aan mij, maar meer haar eigen constatering. Haar man had zich er na al die jaren gelaten bij neergelegd, omdat elk initiatief van hem door haar werd afgewezen. Omdat ze zich schuldig voelde naar hem toe, had zij nu toch de stap over de drempel van mijn kamer gezet.

Prioriteitenlijstje

Ze vertelde mij over haar kinderen, haar werk, het huishouden en de zorg die ze steeds meer kreeg voor haar ouders. En dan moet seks ook nog. Het paste niet meer op haar prioriteitenlijstje en zo ging dat al jaren. Seks was gedoe geworden. Het lukte dan ook maar nauwelijks om te genieten en er tijd voor vrij te maken. Ze was al blij als ze ’s avonds op de bank zat en even tijd had voor zichzelf. Ze keek dan vaak een serie op Netflix. Als ze dan bijna in slaap gevallen was, dook ze snel het bed in.

Inmiddels merkte ze dat ze nauwelijks nog de lichamelijke intimiteit met haar man opzocht. Ze wilde hem niet de hoop geven dat er een vrijpartij zou volgen. 'Wat versta jij onder seks?', vroeg ik haar. Ze keek mij vragend aan en leek mijn opmerking niet te begrijpen. Veel mensen verstaan onder seks het hebben van gemeenschap, legde ik uit. Als je daar geen zin in hebt, dan worden er vaak allemaal manieren gevonden om te voorkomen dat er een moment ontstaat waarop er ‘gesekst’ moet worden.

Seksbuffet

Vervolgens vroeg ik haar: 'Maar stel nou dat je seks ziet als een heel breed begrip en dat gemeenschap daar een klein onderdeel in kan zijn? Zou het dan niet veel aantrekkelijker zijn iets te proberen waar je wel zin in zou hebben?' Ik noemde als voorbeeld een buffet met gerechten. Het grote voordeel van een buffet met zoveel gerechten is dat je kan kiezen waar je op dat moment zin in hebt. In plaats van standaard een voor-, hoofd- en nagerecht, neem je precies wat je lekker vindt. Ze was gek op stokbrood, saté en toetjes, reageerde ze lachend, terwijl ze het buffet voor zich zag.

'Maar wat vind jij lekker in het vrijen? Wat zou er op jouw seksbuffet staan en welke gerechten zou jouw partner daar bij opzetten om uit te kiezen?' Zo had ze het nooit bekeken en het was ook moeilijk voor haar om dat direct te benoemen. Het was immers al zo lang geleden dat er was gevreeën dat ze moeilijk kon terughalen waar ze gemotiveerd van raakte. En initiatief nemen om te vrijen met haar partner was al helemaal lang geleden. Toch zag ik enige sprankeling die de vermoeidheid een beetje op de achtergrond bracht. Zo had ze seks nooit bekeken en ze was wel nieuwsgierig geworden naar dat seksbuffet. Aangevuld met de gerechten van haar partner zou het een goed gevuld buffet kunnen zijn. 'Ik ga ermee aan de slag en de volgende keer neem ik mijn partner mee, want samen gerechten bereiden en eten is toch veel leuker', grapte ze.

Inger Tempels is geregistreerd seksuoloog. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie in Doetinchem en Woudenberg. Daarnaast werkt ze als seksuoloog in een tweedelijns GGZ-instelling en is zij supervisor binnen de GGD waar zij artsen en verpleegkundigen begeleidt. 

Auteur 
  • Inger Tempels