‘Ik heb wel een korte broek aan, maar alleen in mijn achtertuin’

Sekspraat

vrouwen-onzeker2
Getty Images

In de rubriek Sekspraat schrijft seksuoloog Inger Tempels columns over seks, zelfvertrouwen en verschillen tussen mannen en vrouwen. Deze keer: onzekerheid van vrouwen en hoe dat ons seksleven negatief beïnvloedt.

De zon staat al weken aan een volledig blauwe lucht. De temperaturen nodigen uit de meest luchtige kleding uit de kast te halen. Maar tot mijn verbazing zie ik ontzettend veel vrouwen in een lange broek met een truitje. ‘Ik heb wel een korte broek aan hoor, maar alleen in mijn achtertuin’, hoorde ik laatst mijn buurvrouw zeggen. ‘Ik heb zulke lelijke benen - dat kan echt niet meer op straat’. Ik moest er wel om lachen en de tegenargumenten lagen op het puntje van mijn tong. Het was niet het juiste moment er op in te gaan, maar haar opmerking zullen veel vrouwen herkennen. Ik spreek regelmatig vrouwen die onzeker zijn over hun lichaam, want 'dit is niet mooi' en 'dat is te dik'. 'Dat is niet wat je ziet, maar dat is wat jij ervan vindt', zeg ik dan. We bespreken hoe moeilijk het is te accepteren dat je eruitziet zoals het is. Natuurlijk worden onze benen elk jaar zichtbaar ouder met een slap velletje, spataderen en de bekende ‘putjes’. Maar waarom zou je dat labelen als lelijk?

Onzekerheid

Elk voorjaar staan de damesbladen vol met artikelen hoe we voor de zomervakantie er weer strak uit kunnen zien in onze bikini. Oefeningen, diëten en schoonheidstips voor een heerlijke zomer in aantocht. Met de meest strakke en jonge modellen ter illustratie bij het artikel. Het enige resultaat hiervan is alleen dat de lezer nog onzekerder wordt. Met zijn allen zijn we zeer kritisch naar elkaar over het mooi, jong en strak blijven op elke leeftijd.

Als je onzeker bent over jezelf, dan is daar de voortdurende neiging jezelf te vergelijken met anderen. Als je lekker in je vel zit, dan heb je geen complimenten nodig en draag je wat jezelf wilt. En juist die vrijheid voelen, maakt ons zo aantrekkelijk. Als je dan bedenkt dat het vrij zijn met ons lichaam onze seksuele vrijheid en genot vergroot, dan verstoort die kritische houding naar onszelf ons seksleven. Onzekerheden over ons lichaam zorgen voor een remming op seksuele opwinding. En laten we nou net seksuele opwinding nodig hebben om met volle teugen te kunnen genieten van seks.

Mannen over vrouwen

Ik las laatst het boek Hoe mannen liefhebben. Geen enkele man beschrijft zijn ideale vrouw als een slanke en bruine vrouw. Het zijn vooral de mannen die met respect over vrouwen oordelen en heel stellig durven zeggen dat een mooie vrouw een gelukkige vrouw is. Een vrouw die straalt, laat zien wat ze heeft en zich open en spontaan presenteert aan de buitenwereld. Het accepteren van jezelf zorgt ervoor dat je kunt genieten van je eigen seksualiteit. En hoe heerlijk is het vrijen met een vrouw die haar eigen seksualiteit goed kent en zich niet schaamt om dit met jou als partner te delen?

Dus vrouwen: laat dat ideale perfectionistische plaatje wat je nastreeft voor jezelf en waar je een ander kritisch op beoordeelt, los en ga genieten van wie je bent en wat je hebt. Er gaat een wereld voor je open!

Inger Tempels is geregistreerd seksuoloog. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie in Doetinchem en Woudenberg. Daarnaast werkt ze als seksuoloog in een tweedelijns GGZ-instelling en is zij supervisor binnen de GGD waar zij artsen en verpleegkundigen begeleidt. 

Auteur