Kan een spiraal uitvallen als je te fanatiek sport?

Meer dan 80 vragen die je niet aan je gynaecoloog durft te stellen

vrouw sport
Getty Images

Een spiraal dat spontaan uitvalt als je te fanatiek sport. Kan dat echt? In het boek 'Kunnen eierstokken echt rammelen?' geeft gynaecoloog Mieke Kerkhof antwoord op deze én andere vragen uit de spreekkamer die je niet aan je gynaecoloog durft te stellen.

Gynaecoloog Mieke Kerkhof krijgt regelmatig de vraag of spiralen uit kunnen vallen door te veel te bewegen of te schudden. Bijvoorbeeld wanneer iemand te fanatiek sport, een achtbaan in stapt of op de trilplaat van de sportschool gaat staan. Het antwoord is nee. Een goedgeplaatste spiraal blijft uitstekend op zijn plek, omgeven door de baarmoederspier, en passeert de baarmoedermond niet. 

Geloof het of niet, maar spiraaltjes kennen hun oorsprong in de woestijn. Bij kamelen, om precies te zijn. Deze dieren zijn veelgebruikte vervoersmiddelen om goederen te verplaatsen door snikhete zandvlakten. De eigenaren van deze lastdieren wilden liever niet dat ze zwanger raakten tijdens een onbewaakt ogenblik. Ze kwamen op het lumineuze idee om steentjes in de baarmoeder van de kamelen te stoppen. Wat bleek? Het werkte, de kameel werd niet zwanger. Het is een beetje cru, maar met een spiraaltje wordt bij de mens hetzelfde effect bereikt. In de loop der jaren zijn er diverse soorten ontwikkeld. De meest populaire varianten zijn de koperhoudende spiraal en de hormoonhoudende spiraal. 

Lees ook: Kunnen eierstokken echt rammelen?

Dit (ingekorte) antwoord komt uit het boek Kunnen eierstokken echt rammelen? van gynaecoloog Mieke Kerkhof. Zij is al meer dan 25 jaar gynaecoloog in Den Bosch. Ze schrijft boeken, geeft lezingen, staat in het theater en grossiert in ontroerende anekdotes over haar beroep, die regelmatig als @Ikje zijn gepubliceerd in NRC. 

Bron 
  • Kunnen eierstokken echt rammelen?