donderdag, 18 augustus 2022

Mijn lesbische dochter wil een kind

Mijn dochter heeft al geruime tijd een relatie met een leuke meid, ze lijken gelukkig en wonen samen. Nu willen ze graag een kind van een onbekende donor. Ik wil ze graag helpen maar het druist erg tegen mijn gevoel in. Wat kan ik doen?
vrouw (46)

Jean-Pierre van de Ven, Psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid:

Je wilt helpen en dit druist tegen je gevoel in. Zoiets heet een conflict. Het is nooit goed, denk ik, om vanuit een conflict hulp te bieden aan iemand. Zoals dokters leren: primum non nocere, vooral eerst is het zaak geen schade toe te brengen. Een hulpverlener die twijfelt brengt schade toe als hij daarover niet eerlijk is.

Misschien zit hem de kneep niet zozeer in wel of niet helpen, maar meer in de vraag of je het altijd eens moet zijn met je dochter. Is dat zo? En waarom? Kan zij geen andere opvattingen hebben dan jij? En dan nog iets: zou het mogelijk zijn dat zij zich redt, ook zonder jouw hulp? Soms is het moeilijk voor ouders om in te zien dat hun kinderen zich ook alleen kunnen redden. Maar misschien mag je trots zijn op je kind. Zij gaat iets volbrengen dat jij, in haar plaats, moeilijk zou hebben gevonden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.