Minder seks door winterdip: 'Ik voel me anders'

Sekspraat

winterdip
Getty Images

In de rubriek Sekspraat schrijft seksuoloog Inger Tempels columns over seks, zelfvertrouwen en verschillen tussen mannen en vrouwen. Deze keer: Ella - een cliënt uit haar praktijk - heeft last van een winterdip en zoekt daardoor minder toenadering tot mannen.

'Ik ga met de seizoenen mee.' Ella reageert op mijn vraag hoe het met haar gaat. ‘Hoe bedoel je dat?’, vraag ik verder. Ze vertelt dat ze de laatste jaren heeft gemerkt dat ze zich in de herfst en winter echt anders voelt dan in de andere seizoenen. ‘Dat moet je mij even uitleggen’, vervolg ik. 

Wegcijferen voor de ander

Ella is een vrijgezelle vrouw van 50 jaar die in het verleden verschillende relaties heeft gehad, maar ook veel deuken heeft opgelopen op het gebied van mannen. Ze komt bij mij voor gesprekken, omdat ze zichzelf telkens blijft wegcijferen voor de ander. Het is voor haar lastig een contact rustig op te bouwen, omdat ze telkens de intimiteit opzoekt. Door haar openheid, spontaniteit en enthousiasme komt haar houding al snel over alsof ze seks zou willen hebben. Het tegendeel is waar, want Ella wil juist iemand heel goed leren kennen voordat ze verder gaat richting lichamelijke intimiteit en seks. Ze heeft zelfs een heel lijstje aan voorwaarden die ze eerst besproken wil hebben met haar date, zodat het na enkele afspraken mogelijk tot seks kan komen. Zo ver komt het alleen de laatste jaren eigenlijk niet.

In haar eerste contact met mannen is haar houding en uitstraling zo open dat dit door de ander al snel wordt ervaren als een uitnodiging tot meer. En dan vindt Ella het lastig om nee te zeggen. De heer in kwestie is dan al volledig over haar grenzen heengegaan. Geen goede basis voor een vervolgafspraak, die er dan ook meestal niet komt.

Winterdip

‘Ik merk dat ik mij meer ga terugtrekken in deze donkere periode van het jaar’, vervolgt ze haar uitleg aan mij. ‘Dat komt doordat ik - voor mijn gevoel - minder te bieden hebben aan de ander. Ik voel mij hier schuldig over, waardoor ik geen initiatief neem om contact met de ander op te nemen.' Ella is niet de enige die last heeft van de seizoenen. Er bestaat voor veel mensen een winterdip, die gepaard gaat met lusteloosheid, vermoeidheid, fysieke ongemakken en/of somberheid.

Zorg voor jezelf en prikkel je zintuigen

Ik kon eigenlijk alleen maar naar haar luisteren en haar een hart onder de riem steken. ‘Laat het er maar zijn Ella, die seizoenen. Probeer te kijken naar wat er wel lukt, maar sluit je niet af van de wereld. Maak contacten met mensen die niet direct gericht zijn op het ontmoeten van een partner. Zorg voor jezelf, vrij met jezelf en onderneem activiteiten met anderen. Haal de druk van het daten af. Zorg dat je deur openblijft en dat je de wind, regen en veranderende natuur kan zien en voelen. Dat prikkelt je zintuigen en doet goed.'

Dat onze zintuigen een belangrijke rol spelen in de seks is geen toeval. We hebben prikkels nodig, die we associëren met seks om seksuele opwinding te ervaren. Lukt het in de herfst niet om te daten? Dan is er alle tijd een boek over seks te lezen. Dan kan je straks in het voorjaar in ieder geval goed geïnformeerd en geïnspireerd op liefdespad, zoals een groot deel van het dierenrijk.

Inger Tempels is geregistreerd seksuoloog. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie in Doetinchem en Woudenberg. Daarnaast werkt ze als seksuoloog in een tweedelijns GGZ-instelling en is zij supervisor binnen de GGD waar zij artsen en verpleegkundigen begeleidt. 

Auteur 
  • Inger Tempels