vrijdag, 23 april 2021

Nadruk op mentale bijwerkingen pil door huisartsen

Huisartsen gaan in gesprekken over de anticonceptiepil meer aandacht besteden aan de mentale bijwerkingen, zoals depressie, stemmingswisselingen en minder zin in seks. Dat staat in de herziene huisartsenrichtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), meldt het AD.

Het verzoek van huisartsen om de richtlijn te vernieuwen was groot. Volgens Zamire Damen, senior wetenschappelijk medewerker van het NHG en betrokkene bij de herziening van de richtlijn, vragen vrouwen zich steeds vaker af of psychische problemen een bijwerking zijn van de anticonceptiepil of dat het gewoon toeval is. "Huisartsen willen hier zo goed mogelijk op kunnen antwoorden", vertelt Damen in het AD.

Daarnaast was het volgens Damen noodzakelijk dat de bestaande richtlijn werd geactualiseerd. "De laatste richtlijn komt uit 2011 en sindsdien is er veel meer bekend geworden, onder meer over tromboserisico's bij de pil. Wij willen dat huisartsen de vrouw goed kunnen begeleiden bij het kiezen tussen anticonceptiemethodes. Daarom hebben we de meest recente wetenschappelijke onderzoeken bekeken. Op basis daarvan hebben we een herziene richtlijn opgesteld."

Depressiviteit

Uit een van de onderzoeken blijkt dat bij gebruik van de pil meer depressiviteit en soms zelfs zelfmoord voorkwam. "Dat is natuurlijk een ernstige bevinding en daarom adviseren wij in de richtlijn huisartsen alert te zijn op deze bijwerking", zegt Damen.

De huisarts kan de vragen van vrouwen door de vernieuwde richtlijn beter beantwoorden volgens het NHG. "Op deze manier kan de vrouw een goed geïnformeerde keuze maken voor de pil, of juist voor een andere anticonceptiemethode."

Bron(nen):
  • ad.nl