zondag, 18 april 2021

Soa Aids Nederland: toename soa’s onvermijdelijk

In 2015 is het aantal soa-consulten gedaald, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Soa Aids Nederland vreest dat mensen langer met soa’s rondlopen, wat het risico dat zij anderen besmetten vergroot. Volgens de stichting is zonder extra actie een verdere toename van soa’s onvermijdelijk.

Volgens het RIVM is het voor het eerst dat na jarenlange stijging in 2015 het aantal soa-consulten is gedaald bij de Centra voor Seksuele Gezondheid (soa-poli's) van GGD-en. Bij de huisartsen leek dit al aan de orde in 2014, ook daar dalen de soa-consulten.

Bij de soa-poli’s van GGD-en lopen mensen aan tegen een strengere selectie en meer verwijzingen naar de huisarts; dit komt door het financiële maximum voor consulten dat de overheid per 2015 heeft ingesteld. Bij de huisarts lopen mensen aan tegen de kosten voor het labonderzoek, die ten laste komen van het eigen risico. Als mensen kiezen voor andere aanbieders of zelftesten, is de koppeling aan de zorg vaak niet goed geregeld.

Te veel drempels

"Uit het oogpunt van effectieve soa-bestrijding is het eigen risico op soa-diagnostiek absoluut onwenselijk, vooral voor de meest kwetsbaren. Er horen geen drempels te zijn voor soa-testen, ook geen financiële", zegt Louise van Deth, directeur van Soa Aids Nederland.

"We krijgen steeds meer signalen dat mensen zich minder laten testen omwille van de kosten. De andere aanbieders van soa-testen, op internet bijvoorbeeld en erg populair onder jongeren, maken dan vaak weer geen goede verbinding naar de soa-zorg die nodig is als je een infectie hebt. Bovendien zijn veel van die zelftesten onbetrouwbaar."

Meer syfilis

Vanwege de strengere selectie bij de GGD-en blijven daar wel groepen over waarbij meer soa’s worden gevonden. Het percentage bezoekers waarbij een soa werd gevonden, steeg dan ook van 15 procent in 2014 naar 17 procent in 2015. Met name partnerwaarschuwing blijkt goed te werken voor het tijdig opsporen van soa’s.

Volgens het RIVM is het aantal diagnoses van syfilis gestegen met 27 procent, veelal onder (deels hiv-positieve) mannen die seks hebben met mannen.

Minder hiv-infecties

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses gevonden bij de GGD-en is gedaald met 11 procent. Tegelijk weten we dat zo’n 2.700 mensen met hiv niet op de hoogte zijn van hun status en 44 procent van de mensen met een hiv-diagnose te laat in zorg komt.

Trefwoorden:
Bron(nen):