Trichomonas: onbekende soa

Veroorzaakt door een parasiet

Getty Images

De seksueel overdraagbare aandoening Trichomonas is niet erg bekend, maar komt toch vaak voor. Anders dan bij de meeste soa’s, is niet een bacterie of een virus de oorzaak, maar een parasiet. De gevolgen van een besmetting vallen mee. Toch is het belangrijk om op tijd een diagnose te stellen.

Trichomonas (Trichomoniasis) wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Besmetting gebeurt meestal via de slijmvliezen in de geslachtsdelen, maar deze ziekmaker is ook overdraagbaar via andere lichaamssappen, zoals voorvocht en sperma. Je kunt de parasiet dus door elke vorm van onveilig seksueel contact verspreiden.

Zelfs door handdoeken te delen of via de wc-bril kan trichomonas worden overgedragen. De kans hierop is wel heel klein, want de parasiet kan gelukkig maar heel kort leven buiten het lichaam.

Klachten bij vrouwen

Een tot vier weken na de infectie kunnen de eerste verschijnselen ontstaan, maar soms merk je er pas na jaren iets van. Je kunt de soa dan wel overdragen. Trichomonas is niet ernstig en is goed te behandelen.

Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen. Mogelijke symptomen zijn:

Als je zwanger bent kan trichomonas soms problemen geven, zoals te vroeg breken van de vliezen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Symptomen bij mannen

Mannen merken eigenlijk bijna nooit iets van een trichomonasinfectie. Soms is er 's ochtends een beetje (schuimige) afscheiding bij de urine. De uitgang van de plasbuis kan geïrriteerd zijn en het plassen kan een branderig gevoel geven.

Naar de huisarts

De symptomen van trichomonas kun je makkelijk verwarren met die van andere soa’s, zoals chlamydia. De irritatie rond de geslachtsdelen kan ook wijzen op andere soorten huiduitslag. Ga bij twijfel altijd langs je huisarts. Hoe langer je wacht met een diagnose, des te groter de kans dat je anderen met de soa besmet. Door een soa-test met een uitstrijkje of urinetest kan je dokter vaststellen of je trichomonas hebt.

De behandeling

Bij mannen gaat de infectie meestal spontaan over. Vrouwen krijgen antibiotica. Zij moeten bovendien hun sekspartners laten behandelen. Ook als die geen klachten hebben. Anders wordt de soa steeds over en weer doorgegeven. Direct na de behandeling is de trichomonas-infectie verdwenen. Hij blijft weg als je veilig vrijt en als je sekspartner(s) ook behandeld zijn.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Soa Aids Nederland
  • Huidziekten