Waarom krabben mannen aan hun geslachtsdeel?

‘De eerste stap is persoonlijke hygiëne’

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: waarom krabben mannen regelmatig aan hun geslachtsdeel?

Jeuk aan de penis kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat het geslachtsdeel jeukt door het gebrek aan persoonlijke hygiëne of dat het plakt aan de balzak door de warmte. Het kan ook een schimmelinfectie betekenen. 

Volgens Vanessa van Edwards, die al jaren onderzoek doet naar het menselijke gedrag, grijpen mannen ook weleens naar hun zak om hun kruis te beschermen. Zo willen zij onverwachte gebeurtenissen voorkomen, zoals een trap in de ballen of een bal die door een kind richting het kruis wordt geschopt. 

Onvoldoende hygiëne

Een veelvoorkomende reden voor een jeukende penis is het gebrek aan persoonlijke hygiëne. Want als de voorhuid niet regelmatig wordt schoongemaakt, dan hoopt zich talgafscheiding (smegma) op. Vaak blijft er na het plassen wat urine onder de voorhuid achter. Samen met de talgafscheiding kan dit een vieze geur, jeuk, roodheid, irritatie en uiteindelijk een ontsteking veroorzaken. De oplossing hiervoor is om minimaal een keer per dag het geslachtsdeel te wassen met handwarm water. 

Zweten

Als een man zweet kan de penis vastplakken aan de balzak. Dit wordt ervaren als een onprettig gevoel en het kan dan helpen om even aan het kruis te ‘plukken’. Het kan ook zo zijn dat de huid op meerdere plekken gaat schuren als hij zweet. Hierdoor kan er rode uitslag ontstaan, die brandt en jeukt. Met een zalf is dit vaak op te lossen.

Onderbroek

Als mannen regelmatig bewegen kan het zo zijn dat de onderbroek omhoog kruipt. Om de onderbroek weer goed te leggen (of een poging te doen tot) wordt er vaak in het kruis gegrepen. Ook kan het zo zijn dat 'het zaakje' niet goed in de broek zit. Dan leggen ze hem even goed.

Scheren

Ook mannen die hun onderkant scheren kunnen last hebben van scheerbultjes en een jeukende huid. Dit is vaak het gevolg van het gebruik van een oud of bot scheermesje. Zorg daarom altijd voor een schoon en scherp mesje. Ook kunnen mannen last hebben van de terug groeiende haren als ze tegen de richting van de haargroei in scheren. Hierdoor kunnen kleine wondjes of bultjes ontstaan. Dit kan voorkomen worden door de huid af te spoelen met koud water (dit sluit de huidporiën), bodylotion of huidolie te smeren na en scheerbeurt en indien ze last hebben van een gevoelige huid een product te gebruiken die huidirritatie vermindert.

Irritatie

Bij irritatie krabben mannen ook regelmatig aan hun kruis. Een gevoelige huid kan geïrriteerd reageren op contact met latex condooms, smeermiddelen en spermiciden, zepen, douchegels of shampoos, ontsmettingsmiddelen, antiseptica en zalven. Bepaalde waspoeders en wasverzachters kunnen ook irritatie veroorzaken, net als nieuw ondergoed of sprays voor vrouwelijke hygiëne. Probeer bij deze producten weg te blijven, dan hebben ze ook minder jeuk.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Mandy Hendriks