Wat veroorzaakt jeuk op of om de penis?

Verschillende redenen voor een jeukend kruis

Getty Images

Jeuk op of om de penis kan verschillende zaken betekenen. Soms is het een kriebeltje, in andere gevallen is het iets ernstigs, zoals een infectie. Hieronder worden de meest voorkomende jeuk oorzaken genoemd.

Irritatie door onvoldoende hygiëne

Heel vaak is een betere persoonlijke hygiëne de eerste stap om een jeukende penis tegen te gaan. Want als je de voorhuid niet regelmatig schoonmaakt, dan hoopt zich talgafscheiding (smegma) op. Vaak blijft er na het plassen wat urine onder de voorhuid achter. Samen met de afscheiding kan dit leiden tot een vieze geur, jeuk, roodheid, irritatie en uiteindelijk een ontsteking. De oplossing hiervoor is om minimaal een keer per dag het geslachtsdeel te wassen met handwarm water.

Schimmelinfectie

Heb je naast jeuk ook last van uitslag? Dan heb je waarschijnlijk een infectie. Maar de een is de ander niet. Als het gaat om een schimmelinfectie, dan heb je naast een jeukende rode uitslag waarschijnlijk vochtige, glimmende plekjes op de penis en witte schilfers in je huidplooien. Een schimmelinfectie kan ook op de binnenkant van de benen zitten. Het ziet er dan droog en schilferig uit.

Als je denkt een infectie te hebben, is het handig om naar de huisarts te gaan. Die zal in de meeste gevallen een schimmel bestrijdende zalf voorschrijven.

Contacteczeem

Contacteczeem ontstaat wanneer je huid in aanraking komt met iets waarvoor het allergisch is. Het gevolg is een vreselijk jeukende, rode uitslag die er hobbelig uitziet. Er kan zelfs een heldere of gelige vloeistof uitkomen. 
De oorzaak van contacteczeem is vaak een kleine aanpassing in je routine, zoals een andere wasverzachter of misschien een nieuwe onderbroek. Probeer erachter te komen wat nieuw is en ban dit uit je routine. Zo voorkom je verdere uitslag.

Schaamluis

Piepkleine witte of gele spikkels in je schaamhaar is overduidelijk schaamluis. Ga hiervoor naar een dokter. Als die eenmaal heeft vastgesteld dat het inderdaad schaamluis is, krijg je een speciale shampoo of crème om dit te bestrijden.

Herpes genitalis

Een andere oorzaak van jeuk kan een soa zijn. Een van de meest voorkomende bij mannen is herpes genitalis. Vaak verandert de jeuk in een branderig gevoel en na ongeveer een dag ontstaan er blaren. Die scheuren en veranderen vervolgens in pijnlijke zweren. 
Herpes is een virus, dat altijd aanwezig blijft in je lichaam, maar behandeling is alleen nodig als je klachten hebt. Medicijnen maken een aanval van herpes korter en minder heftig. Voor lichte klachten krijg je een indrogende crème. Bij een eerste infectie of bij ernstige klachten helpen tabletten het virus te remmen.

Genitale wratten

Een andere veelvoorkomende soa bij mannen is genitale wratten. Dit is een symptoom van het human papillomavirus (HPV). Genitale wratten voelen zacht aan en zijn huidkleurig. Sommigen hebben er een, anderen meerdere. Naast een beetje jeuk voel je er niet zoveel van. De dokter kan je een medicijn voorschrijven dat je immuunsysteem aanspoort om af te reken met de wratten. Of ze kan er vloeibare stikstof op aanbrengen, zodat ze bevriezen en loslaten. Wees je er wel van bewust dat je het virus niet uit je systeem krijgt en dat je er dus vaker last van kunt krijgen. Daarnaast kan je het overdragen aan iemand anders.

Auteur 
  • Mandy Hendriks
Bron 
  • MensHealth