zaterdag, 18 september 2021

Werking anticonceptiepil

Ik heb een vraag over de pil. Ik slik de anticonceptiepil nu twee weken en begon op de tweede dag van mijn menstruatie. In de eerste week nam ik de pil in de middag en in de tweede week laat in de avond. Twee dagen geleden heb ik de pil pas laat na middernacht ingenomen. Nu is mijn vraag of de pil veilig is of moet ik deze langer slikken?  
 
Bij het juiste gebruik van de pil (dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip) is de kans op zwangerschap ongeveer 0.3 per 100 vrouwen per jaar. In de praktijk kan deze kans oplopen tot 3 procent mede door het vergeten van de pil en/of mogelijke wisselwerking met de andere geneesmiddelen. 

Er zijn diverse methoden om met de pil te starten. Bijvoorbeeld op de eerste dag van de menstruatie. Dit is de dag waarop de menstruatie goed doorzet. Sommige vrouwen hebben enkele dagen daarvoor al licht bloedverlies. Voordeel van deze methode is dat de pil direct veilig is, nadeel is een verhoogde kans op doorbraakbloedingen. Eventueel kan ook op de tweede tot vijfde cyclusdag worden begonnen; in dat geval dient tijdens de eerste zeven dagen van de eerste cyclus aanvullend een barrièremiddel te worden gebruikt bijvoorbeeld in de vorm van condooms.

 

Over het algemeen is de pil veilig na de eerste strip mits je de pil goed gebruikt hebt. Derhalve is mijn advies om deze strip af te maken en vanaf de volgende stip op de eerste dag van uw menstruatie te starten met de pil en dagelijks innemen op een vaste tijdstip (bijvoorbeeld 's ochtends na het tanden poetsen). Op deze wijze is de betrouwbaarheid van de orale anticonceptie het hoogst.
 
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier
 
Pouria Salimi Gilani is behalve openbare apotheker ook docent en trainer. Hij leidt mensen op tot apothekersassistent en verzorgt diverse nascholingsprogramma's.