11 dingen die je niet moet doen voor je naar bed gaat

Tips voor een goede nachtrust

Getty Images

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid, je energieniveau en je stemming. Om die nachtrust te bevorderen, wil je natuurlijk goed in slaap komen. Een aantal dingen kun je daarom beter niet meer doen voor je naar bed gaat.

1. Koffie na het avondeten

De een kan vanaf drie uur ’s middags al beter geen koffie meer drinken, de ander merkt ’s avonds nog maar weinig van het kopje koffie om zeven uur ’s avonds, maar over het algemeen kun je koffie met cafeïne na het avondeten beter laten staan. Dit geldt overigens ook voor andere voeding dat cafeïne bevat, zoals sommige soorten thee, chocolade, frisdrank en energiedrankjes.

2. Alcohol drinken

De avond afsluiten met een slaapmutsje? Dat kun je beter niet doen. Hoewel alcohol je slaperig kan maken, kunnen grote hoeveelheden vooral je REM-slaap verstoren. De REM-slaap is onder andere belangrijk voor je geheugen en algemene rust.

3. Naar een scherm kijken

Dat blauw licht niet bevorderend is voor de nachtrust, is algemeen bekend. Toch blijven we ’s avonds naar onze schermen staren. Nog even op social media, misschien nog een paar mailtjes beantwoorden: we kunnen het echt beter laten. Dit geldt ook voor de televisie. Zo’n twee tot drie uur voor het slapengaan kunnen we beter niet meer naar schermpjes met blauw licht kijken, zodat ons lichaam klaar is om te slapen.

4. Een dutje doen

Een siësta is zeker een goed idee, maar liever niet na drie uur. Vanaf dat tijdstip heeft je middagdutje mogelijk effect op je nachtrust later die dag. Wat je wel kunt doen om wakker te worden? Een frisse neus halen of wat koud water in je gezicht zou kunnen helpen.

5. De verwarming aanzetten

De beste temperatuur in de slaapkamer is 16 tot 18 graden. Een verwarming aanzetten om de temperatuur hoger te krijgen, is helaas niet bevorderend voor je nachtrust, hoe verleidelijk het ook is. Een goede ventilatie is tevens belangrijk, dus zet vooral lekker het raam open.

6. Veel eten voor bedtijd

’s Ochtends en overdag heb je veel tijd om eten te verteren, maar ’s avonds is dat minder. Als je voor het slapengaan veel eet, bestaat er de kans dat dit ’s nachts half verteerd in je maag achterblijft. Dit kan je nachtrust verstoren. Daarbij zorgt voeding voor energie, waardoor je ook minder snel in slaap valt. Het moet ook niet zo zijn dat je met honger naar bed gaat, want ook dat verstoort je nachtrust. Sommige snacks kun je prima voor bedtijd nemen.

7. Medicijnen innemen

Sommige medicijnen moeten voor het slapengaan worden ingenomen op advies van de dokter, maar veel medicijnen hebben een werking die niet bevorderend is voor de nachtrust. Lees daarom altijd de bijsluiter en overleg met een arts over het juiste tijdstip om de medicijnen in te nemen.

8. Je training overslaan of intensief sporten

’s Avonds sporten is goed voor de nachtrust. Het doet goed voor je mentale welzijn en maakt dat je sneller en dieper in slaap valt, blijkt uit onderzoek. Let wel: vlak voor het slapengaan kun je beter niet te intensief sporten. Dit zorgt er namelijk voor dat je moeilijk in slaap komt en minder lang slaapt.

9. Piekeren

Heb je de deur wel op slot gedaan, of heeft de hond wel eten gekregen? Als je ’s avonds veel piekert, zul je merken dat je moeilijk in slaap komt. Ook stress of mentale problemen zorgen ervoor dat het slapengaan moeizaam gaat. Voor het piekeren is een to do-lijstje handig, zodat de taken in je hoofd op papier kunnen worden gezet. Als je ’s avonds of ’s nachts iets bedenkt, kun je het gelijk opschrijven. Heb je mentale problemen waar je niet uitkomt, dan is het verstandig om hier hulp bij te zoeken en een arts te raadplegen.

10. Te veel water drinken

Als je je ’s avonds bedenkt dat je overdag te weinig water hebt gedronken, probeer het dan niet vlak voor het slapengaan in te halen. Doe je dit wel, dan kun je ’s nachts meermaals uit je slaap worden gehaald omdat je naar het toilet moet. Herinner jezelf er overdag aan om voldoende water te drinken door bijvoorbeeld altijd een flesje bij je te hebben of een wekker te zetten als herinnering.

11. Uitslapen

Het lijkt verleidelijk om ’s ochtends nog even die paar uurtjes slaap in te halen die je eerder hebt gemist, maar het is verstandiger om een gezond slaapritme te ontwikkelen. Door uitslapen verstoor je dit patroon. Een gezond slaapritme maakt dat je minder moeite hebt met opstaan, helpt je ’s avonds beter in slaap te komen en is goed voor je mentale en fysieke gezondheid.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • WebMD
  • NRC