Is blauw licht schadelijk voor je huid?

'Pigmentatie of zwangerschapsmasker kan erger worden'

blauw-licht-laptop-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is blauw licht schadelijk voor je huid?

Blauw licht is het licht dat apparaten, zoals de schermen van je telefoon, tablet en laptop, uitstralen. Er is veel discussie rondom blauw licht en de (mogelijke) schadelijke effecten ervan op de huid. Moeten we ons echt zorgen gaan maken over schade als pigmentvlekken en huidkanker? Gezondheidsnet vroeg het dermatoloog Peter Velthuis, verbonden aan het Erasmus MC Rotterdam en oprichter van Velthuis kliniek. 

Pigmentatie

"Nee, je hoeft je niet direct zorgen te maken, al doet blauw licht in hoge energetische dosering duidelijk wel iets met de huid. Zo kan pigmentatie of 'zwangerschapsmasker' - net als door ultraviolet-licht - ook door blauw licht worden opgewekt, in ieder geval versterkt. Dus als je daar al last van hebt, dan kan het wel erger worden." Maar is de hoeveelheid die uit zo’n tablet komt voldoende om pigment te stimuleren? "Er zijn wel mensen die lang achter een scherm zitten, zo’n zes tot acht uur op een dag. Het zou best kunnen zijn dat dat invloed heeft, maar het is nog onduidelijk of dat genoeg is om schade op te wekken. Alle testen die tot nu toe gedaan zijn, zijn namelijk op dieren en menselijke huidcellen (in kweek) geweest. Er werden daar wel effecten gezien, maar je kunt zulke bevindingen niet een-op-een overnemen als het om mensen gaat."

Ultraviolet licht 

Volgens dr. Velthuis lopen ultraviolet en blauw licht in elkaar over. Het is dan ook moeilijk te zeggen waar het schadelijke effect van het ultraviolet licht stopt en doorloopt in blauw licht. "Wat wel duidelijk is, is dat als het al in het blauwe licht zit, dan is het in ieder geval veel minder agressief dan in het ultraviolet licht. Dus je hebt heel veel meer energie nodig van blauw licht om schade te geven dan van ultraviolet licht."

Huidkanker

Er is een zeer klein verband gevonden tussen huidkanker (melanoom) en blauw licht, maar dat is slechts gebaseerd op een Frans onderzoek dat met muizen gedaan is. "Onderzoek met muizen is alleen niet erg te vergelijken met mensen. Daar moet je altijd heel voorzichtig mee zijn. Er wordt momenteel wel meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp, maar daar zijn de resultaten nog niet van bekend. Binnen een tot twee jaar zal er meer over bekend moeten worden."

Goed tegen acne

Je zou het bijna vergeten, maar blauw licht kan ook een positief effect hebben op de huid. "Blauw licht doodt - in hoge concentratie - bepaalde bacteriën, bijvoorbeeld de propionibacteriën die acne veroorzaken. Deze techniek wordt in de praktijk veel gebruikt bij schoonheidsspecialistische behandelingen. Het verandert de huidflora; je hebt goede en minder goede huidbacteriën. De bacteriën die voor sommige mensen minder goed zijn, die verdwijnen of worden minder, waardoor de betere bacteriën meer kans krijgen. Het houdt dus de balans op bacterievlak in stand, de buitenkant van ons huid."

Tips om jezelf te beschermen tegen blauw licht

Kortom: het is nog niet met zekerheid te zeggen of blauw licht een schadelijk effect heeft op de huid, maar met deze tips van dr. Velthuis kun je jezelf zoveel mogelijk beschermen:

  • Heb je last van pigmentatie of zwangerschapsmasker? Dan kun je uit voorzorg een crème smeren met blauwlichtfilter. Baat het niet, dan schaadt het niet. 
  • Maak je scherm voor de zekerheid donkerder of zachter van kleur. Of je je huid er echt mee helpt, is nog de vraag, maar het is in ieder geval wel fijner voor je ogen. 

Dr. Peter Velthuis is als dermatoloog verbonden aan het Erasmus MC Rotterdam en oprichter van Velthuis kliniek. Hij is opgeleid tot dermatoloog in het Academisch Ziekenhuis Utrecht, waar hij ook zijn promotieonderzoek heeft gedaan. In 1995 opende hij de eerste vestiging van Velthuis kliniek.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.