6 mythes over slaap ontrafeld

Is alcohol een geschikt slaapmutsje?

slapen
Getty Images

Heeft een powernap nut? Kun je slaap inhalen? Ga je van 's avonds alcohol drinken slechter slapen? Er bestaan nogal wat mythes over slapen. Zes mythes ontrafeld.

1. Slaap kun je inhalen

Voldoende nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Verschillende studies hebben immers laten zien dat een chronisch slaaptekort tot ziektes kan leiden. Wanneer je na een avond uit een keer weinig hebt geslapen, kun je dit prima bijslapen door de nacht erna weer op tijd naar bed te gaan. Als je echter last hebt van een chronisch slaaptekort, is langdurig eerder naar bed gaan de oplossing.

Je lichaam haalt een slaaptekort namelijk niet in door langer te slapen, maar door dieper te slapen. Als je korte nachten maakt, zijn de periodes van diepe slaap ook korter. De fase van diepe slaap zorgt voor fysiek herstel. Deze duurt ongeveer 15 tot 18 minuten en maakt bij een nacht met vijf slaapcycli 15 tot 20 procent van de totale slaap uit. Een te korte diepe slaap kan leiden tot een chronisch slaaptekort. Door 's morgens langer te blijven liggen los je een chronisch slaaptekort niet op, omdat de periodes van diepe slaap 's ochtends korter zijn. Door eerder naar bed te gaan, ís de kans groter de fase van diepe slaap te bereiken. Heb je een chronisch slaaptekort? Dan is het belangrijk om te onderzoeken waar dit door komt en of er eventueel een slaapstoornis op de loer ligt. Raadpleeg in geval van twijfel een huisarts.

2. Een powernap is nutteloos

Te weinig slaap is slecht voor je concentratie en geheugen. Dit is natuurlijk ook van invloed op je werk. Onderzoek heeft aangetoond dat een middagdutje tijdens kantooruren heel nuttig kan zijn. Een korte powernap maakt mensen productiever en creatiever. Belangrijk is wel dat een powernap niet te lang duurt. Dan kun je er juist extra slaperig van worden.

3. Blauw licht verstoort de slaap

Je smartphone, tablet, e-reader en telefoon geven allemaal blauw licht. Dit licht verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en je biologische klok. Vooral voor het slapen en in de slaapkamer moeten deze apparaten vermeden worden. Het is belangrijk om in een donkere kamer te slapen. Zelfs een klein beetje licht heeft al effect op het lichaam.

4. Alcohol is een geschikt slaapmutsje

Veel mensen nemen een borrel voor het slapen gaan. Maar heel verstandig is dit niet. Het helpt je namelijk wel sneller en dieper in slaap te vallen, maar het verstoort ook je REM-slaap blijkt uit onderzoek. Als je te vaak alcohol gebruikt om in slaap te vallen, kan het zelfs leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid overdag en een slecht concentratievermogen. Er zijn overigens wel snacks die je helpen beter te slapen.

5. De uren voor middernacht tellen dubbel

Eén van de hardnekkigste mythes is dat het aantal uren die je slaapt voor middernacht dubbel zouden tellen. Het maakt veel uit wanneer je slaapt, maar op welke klokuren dit gebeurt, kan voor iedereen verschillend zijn. De nachtelijke slaap bestaat grofweg uit een vijftal slaapfases, waarbij je van lichtere naar diepere slaap gaat, gevolgd door een periode van actievere REM-slaap. De eerste drie fases worden gedomineerd door diepere slaap. Juist deze fase van de slaap is belangrijk om fysiek en mentaal te herstellen. Het gaat er dus niet om wanneer je volgens de klok slaapt, de eerste vier uren van de slaap dienen
voor herstel.

6. Een banaan helpt goed als slaapmiddel

Een banaan opeten voor het slapen kan helpen bij een goede nachtrust, aldus experts. Bananen bevatten tryptofaan aminozuur dat zorgt voor aanmaak van de chemische stof serotine in de hersenen, wat een kalmerende en slaapbevorderende werking heeft. Daarnaast bevatten bananen ook kalium, magnesium en calcium. Mineralen die zorgen voor een rustige en herstellende slaap. Volgens Australische onderzoekers heeft het drinken van een bananensmoothie het beste effect.

Auteur 
Bron 
  • NSWO
  • WebMD