Helpt een banaan om beter te slapen?

Bananen zijn echte slaapbommetjes

banaan-slapen-gn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: helpt een banaan om beter te slapen?

Dat klopt! Bananen zijn echte slaapbommetjes. Dat komt door de combinatie van slaapbevorderende stoffen die erin zitten, met als belangrijkste stof tryptofaan. Dit aminozuur zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Daarnaast bevatten bananen vitamine B6 die helpt tryptofaan om te zetten in serotonine en melatonine, neurotransmitters die je (onder andere) nodig hebt voor een goede nachtrust. Bovendien zorgen kalium en magnesium ervoor dat je spieren en zenuwen ontspannen en helpen ze je hartslag verlagen. Hierdoor wordt je rustiger en slaap je makkelijker in.

Kortom: heb je slaapproblemen? Eet eens een banaan voor het slapen, misschien helpt het. En anders zijn er nog meer snacks die je helpen slapen, zoals (ongezouten) amandelen en vijgen. Maar het zijn natuurlijk geen wondermiddelen. Blijf je slaapklachten houden, dan is het verstandig langs je huisarts te gaan.

Recepten met banaan

Vind je een banaan eten maar saai? Maak dan een lekker en eenvoudig gerecht of smoothie voor het slapengaan. Kies wel het liefst voor een combinatie van slaapbevorderende ingrediënten. Een paar gezonde recepten met banaan:

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.