Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Ongezonde gevolgen van slaaptekort

Je lichaam mist zijn onderhoudsbeurt

Randy Gardner is sinds 1964 de officiële wereldrecordhouder wakker blijven. Hij hield het 11 dagen en 24 minuten vol. Tegenwoordig weigert het Guinness Book of Records mee te werken aan nieuwe recordpogingen. Zo weinig slapen is immers bepaald niet gezond. Het kan bijvoorbeeld deze gevolgen hebben.

Hoewel mensen gemiddeld een derde van hun leven slapend doorbrengen, is er eigenlijk nog maar weinig bekend over het exacte nut van slaap. Slaap is in ieder geval een soort onderhoudsbeurt. ’s Nachts krijgen je lichaam en geest de kans om bij te komen van de dag. Slaap je te weinig, dan herstel je lichamelijk en psychisch onvoldoende.

Ongelukken

Volgens een conservatieve schatting van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersongevallen speelt bij 10 à 15 procent van de verkeersongevallen vermoeidheid een rol. Als je moe bent, neemt je concentratie af en reageer je minder snel. Bovendien raak je sneller geïrriteerd, neemt je coördinatie af en verwerk je informatie langzamer. Dit zorgt ervoor dat je rijvaardigheid afneemt.

Onderzoeken waarbij vrijwilligers wakker werden gehouden of een lange rit moesten maken in een rijsimulator, toonden aan dat je van vermoeidheid een slechtere chauffeur wordt. Vermoeide proefpersonen kunnen minder goed koers houden, overschrijden vaker de zijlijn en maken grotere en abruptere stuurcorrecties. Ook reageren ze minder accuraat als hun voorganger snelheid mindert.

Slechter leren

Slaap speelt een belangrijke rol bij denken en leren. Een slaaptekort beïnvloedt deze cognitieve processen op verschillende manieren. Als je moe bent, kun je minder goed nadenken en je aandacht ergens bijhouden en ben je niet zo alert. Het zorgt voor een slechtere concentratie. Bovendien neemt je vermogen om problemen op te lossen af. Dit maakt het lastiger om leerstof op te nemen.

Daarnaast heb je slaap nodig om informatie op te slaan. ’s Nachts verwerk je de indrukken en de informatie die je overdag hebt opgedaan.

Gezondheidsproblemen

Naar schatting kampt 90 procent van de mensen met slapeloosheid daarnaast met een ander gezondheidsprobleem. Slaapstoornissen en chronisch slaaptekort verhogen het risico op:

Depressie

Na een slechte nacht ben je de volgende dag misschien chagrijnig of somberder dan anders. Langdurig slaapgebrek en slaapstoornissen kunnen zelfs bijdragen aan het ontstaan van een depressie. Mensen die een lange tijd slecht slapen, lopen meer risico op het ontwikkelen van depressieve klachten.

Het is nog niet duidelijk wat precies het verband is tussen slaapproblemen en depressie. Ze gaan vaak wel hand in hand. Veel mensen met een depressie slapen slecht. Een minderheid van de mensen met depressieve klachten slaapt juist extra veel.

Huidveroudering

Je hebt je schoonheidsslaapje echt nodig. Na een avondje doorhalen, heb je de volgende dag misschien al last van een pips gezicht en dikke ogen. Aanhoudend slaapgebrek kan zelfs leiden tot meer fijne lijntjes, donkere kringen onder de ogen en een doffe huid.

Als je weinig slaapt, maken je bijnieren meer cortisol aan. Dit hormoon komt ook vrij als je gestrest bent. Cortisol heeft een aantal negatieve effecten op je huid. Zo vermindert het de productie van hyaluronzuur, waardoor je huid droger wordt. Bovendien beschadigt het de barrièrefunctie van je huid. Daarnaast wordt het collageen in je huid stugger en kan een teveel aan collageen er zelfs voor zorgen dat er collageen wordt afgebroken.

Gewichtstoename

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat weinig slapen het risico op overgewicht vergroot en het moeilijker maakt om wat af te vallen. Dat komt niet omdat je tijdens het slapen veel calorieën verbrandt.

Als je slecht slaapt, maak je meer van het hormoon ghreline aan. Ghreline wekt de eetlust op. Heb je een slaaptekort, dan produceer je juist minder van het hormoon leptine. Kortom: je krijgt meer trek. Bovendien zorgt een slaaptekort uiteraard voor vermoeidheid, waardoor je waarschijnlijk minder beweegt en meer trek krijgt in energierijk voedsel.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

15 Comments

Door Anouk (niet gecontroleerd) op zo, 08/06/2017 - 12:57

Ik slaap meestal ook maar een uurtjeof 4 haal somseen wat langere nacht in het weekend. Maar heb verder nergens last van behalve rond een uur of 4 dan krijg ik vaak een dipje maar een kopjekoffie of een loopje en dan ben ik weer parraat

Door Uitgeput (niet gecontroleerd) op do, 06/15/2017 - 10:16

Oh, wat erg dat jij dit ook hebt meegemaakt. Ik hoop voor je dat het geen jaren heeft aangesleept, zoals bij mij. Laat je niet doen en neem het recht in eigen handen! Maak bewijzen, geluidsopname en video. U privacy is geschonden, dus dat is zelfverdediging.
Mijn buurman heeft me zelfs met de dood bedreigd waar de politie/zijn vrienden bij was. Ik heb er opnames van. Hiermee kon ik de korpschef afpersen en heb ik helaas te laat mijn nachtrust terug. Neem actie, voor je niet meer kunt!
Ik reageer, omdat mensen naïef zijn en niet geloven hoe corrupt de politie kan zijn en welke gevolgen gestolen slaap kan hebben. Je staat er alleen voor.
Ik wens je heel veel sterkte! Trek je niets aan van plichten, zolang je rechten worden afgenomen, want nachtrust is een basisrecht.

Door Angela (niet gecontroleerd) op vr, 05/19/2017 - 13:04

Het is logisch dat als je werkt of iets anders doet dat energie van je vraagt je wakker word want je maakt dan allemaal stofjes enzo aan die er voor zorgen dat je wakker blijft maar als je daarna bijv gewoon op de bank gaat zitten dan werken de stofjes uit en ben je uiteindelijk gewoon hardstikke moe en heb je nergens meer zin in

Door Turkishdelite<3 (niet gecontroleerd) op di, 03/07/2017 - 01:36

K slaap meestal heel laat en daarna kan ik me niet concentreren op m'n lessen en in de weekend slaap ik langer dan 13 uur ofso? Is echt slecht

Door Mike? (niet gecontroleerd) op za, 03/04/2017 - 03:22

Wat denk je zelf -_-

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 02/02/2017 - 06:37

Ga eerder naar bed jankert!

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 10/10/2016 - 19:40

Pech gehad zou ik zeggen zoek dan een hutje op de hei ik slaap zelf ook kut door die kut auto's en mensen die om 6 uur al beginnen met werken

Door Davian (niet gecontroleerd) op vr, 09/30/2016 - 12:15

Kan er iemand toelichten waarom de gezondheidsproblemen ontstaan. Zoals de hogere bloeddruk en hartklachten. Is dit gevolg van de eetlust die hoger wordt? Of heeft het met hormonen te maken?

Bij voorbaat dank,
Davian

Door Fleur (niet gecontroleerd) op di, 09/06/2016 - 21:53

Heb precies hetzelfde! Al slaap ik af en toe ook gewoon helemaal niet. En als ik ergens mee bezig ben, gaat alles gewoon goed. Maar als ik dan heel lang moet luisteren naar iets, dan kan ik ook wel bijna in slaap vallen.

Door max (niet gecontroleerd) op ma, 08/29/2016 - 06:09

K zit zelf nog op de middelbare school maar vanwegen mijn adhd kan k bijna nooit "vroeg" slapen en dat is soms vervelend maar in de vakanties wil ik nog wel een een paar dagen gewoon niet slapen is dat slecht?