Wat is gezonder: kibbeling of kippeling?

Kibbeling in een bakje in de vorm van een vis
Getty Images

Langs de visboer voor een portie kibbeling of naar de poelier voor een bakje kippeling: misschien weet je wel wat je het lekkerst vindt. Maar maakt het voor je gezondheid nog uit wat je kiest?

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige van het Voedingscentrum: 

Allereerst kibbeling, dit kennen we waarschijnlijk allemaal: stukjes witvis (meestal kabeljauw of koolvis) die worden ondergedompeld in beslag en gefrituurd. Hoewel vis op zichzelf gezond is, verliest kibbeling veel van die voordelen door het frituren. Het beslag zuigt veel olie op, waardoor het vetgehalte flink stijgt. Kibbeling is dus vet, maar het gemaakt van magere vis. Hierdoor bevat het minder van de goede visvetzuren dan vette vissoorten als zalm of haring. Verder is kibbeling vaak ook erg zout.

Dan heb je ook een variant van kibbeling gemaakt van kip in plaats van vis, ook wel bekend als kippeling. Kip is een magere vleessoort en bevat veel eiwitten, vitamines en mineralen. Klinkt gezond, maar ook hier geldt: door het paneren en frituren neemt het vetgehalte toe en daarmee ook het aantal calorieën. En met zout wordt bij kippeling vaak ook niet zuinig gedaan.

Welke kies je dan?

Of je nu voor kibbeling of kippeling gaat: door het paneren en frituren zijn ze allebei niet de meeste gezonde keuze. En de sausjes die er vaak bij worden gegeten maken het er niet veel beter op. Voor af en toe natuurlijk helemaal prima. Kies dan vooral wat je het lekkerste vindt. Voor je gezondheid zal het geen enorm verschil uitmaken wat je kiest: kibbeling zal van de ene goede voedingsstof weer wat meer bevatten en kippeling weer van de ander. Veel vet en zout bevatten ze allebei. Dus geniet er bewust van en niet te vaak.

Wil je een gezondere keuze maken? Ga dan voor ongepaneerde vis of kip uit de oven, grill of gebakken in de koekenpan met wat plantaardige olie of een vloeibaar bak- of braadproduct. Laat de zoutpot staan en gebruik in plaats daarvan lekkere kruiden om het smaak te geven.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.