7 redenen waarom je wekelijks onder je bed moet stofzuigen

Stofnesten zijn slecht voor je gezondheid

Vrouw ligt op de grond om onder bed te stofzuigen
Getty Images

Het vervelendste klusje in de slaapkamer is misschien wel stofzuigen onder het bed. Het is vaak lastig om er goed bij te komen, waardoor mensen daar vaak maar half schoonmaken of die plek zelfs helemaal overslaan. Dat is niet verstandig, want stofnesten onder je bed kunnen serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Zeven redenen waarom je wekelijks goed moet stofzuigen onder het bed.

Hoe komt het toch dat al het stof zich lijkt te verzamelen onder je bed? Dat komt omdat stof deels van je (gedragen) kleding afkomt en het bed vaak ook een grote bron van stof is. Verder ontstaan er door luchtstromen in huis stofvlokken, die onderweg steeds meer stof oppikken. Dit hoopt zich vervolgens op, op een plek waar het stof weinig last heeft van luchtstromen of mensen. Onder je bed bijvoorbeeld.  

Waar bestaan stofnesten uit?

Onder je bed hopen zich niet alleen stof, huidschilfers (ook die van eventuele huisdieren) en haren op. In die stofnesten zitten ook pollen, bacteriën, schimmelsporen, dode insecten en uitwerpselen van huisstofmijt. En dat lig jij 's nachts allemaal in te ademen... Die viezigheid slaat op je luchtwegen, ook als je helemaal geen last van allergieën hebt. Regelmatig schoonmaken is dus echt noodzaak. En ben je allergisch aangelegd, dan is het extra belangrijk om je slaapkamer zo goed mogelijk stofvrij te houden. Want je kunt echt last krijgen van die stofwolken onder het bed:

1. Stofnesten triggeren allergieën

Stof staat bekend als een trigger voor allergieën. Het bevat pollen, huisstofmijt en andere allergenen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Door regelmatig schoon te maken onder je bed, verklein je de kans op allergische klachten zoals niezen, hoesten, een loopneus en benauwdheid.

2. Astma en andere luchtwegaandoeningen verergeren

Bij mensen met astma kan het inademen van stof een astma-aanval uitlokken. Maar ook voor mensen met andere luchtwegaandoeningen is het niet goed. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, of een verminderde longcapaciteit.  

3. Huisstofmijt tiert welig onder je bed

Onderzoek heeft aangetoond dat stofnesten onder het bed vaak een ideale omgeving vormen voor huisstofmijten. Deze microscopisch kleine beestjes voeden zich met huidschilfers en gedijen goed in een stoffige omgeving. Hun uitwerpselen kunnen allergieën veroorzaken en astmasymptomen verergeren.

4. Schimmels gedijen er goed

Stofwolken onder je bed kunnen ook schimmelgroei bevorderen. Schimmels gedijen goed in een vochtige en donkere omgeving. Wanneer stof zich ophoopt, kan dit vocht vasthouden en de groei van schimmelsporen stimuleren. Blootstelling aan schimmels kan leiden tot ademhalingsproblemen, huidirritatie en allergische reacties.

5. Je slaapt slechter

Een schone en opgeruimde slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust. Het inademen van stof tijdens het slapen kan leiden tot een verstopte neus, hoestbuien of zelfs snurken. En dat tast je slaapkwaliteit aan.

6. Slechte luchtkwaliteit is ongezond

Stofnesten onder je bed dragen bij aan een slechte luchtkwaliteit in de slaapkamer. Dit zorgt weer voor benauwdheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Door regelmatig schoon te maken onder je bed, kun je de luchtkwaliteit verbeteren en zo bijdragen aan een gezondere slaapomgeving.

7. Stof geeft stress

Een rommelige en stoffige slaapkamer kan stress veroorzaken en een negatieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid. Een schone en opgeruimde omgeving daarentegen kan bijdragen aan een ontspannen sfeer, wat essentieel is voor een goede nachtrust en algemeen welzijn.

Hoe vaak moet je stofzuigen onder je bed?

Stofzuig de slaapkamer minimaal wekelijks, als het kan vaker – en neem meteen de rest van het huis mee, want stof waait makkelijk van de ene ruimte naar de andere. Als je huisdieren hebt of last hebt van allergieën is het zaak zeker twee keer per week even het stof onder het bed vandaan te halen. Stofzuig niet alleen de vloer, maar ook gestoffeerd meubilair. En vergeet die verraderlijke naden en kieren bij plinten en kozijnen niet. Gebruik een goede stofzuiger met een dubbellaagse microfilter zak of HEPA-filter. Je bent het meest effectief tegen stof als je ook overal een doekje overheen haalt. Verschoon je bed voordat je gaat afstoffen, want er komt heel wat stof vrij als je je lakens vervangt. Zorg verder altijd voor een goed geventileerde kamer om schimmels maar ook huisstofmijt minder kans te geven. Regelmatig luchten dus. Laat je dekbed en kussens ook om de paar dagen buiten luchten. Het is even wat werk, maar dan heb je wél een gezondere slaapomgeving.

Tips voor schoonmaken onder je bed:

  • De makkelijkste manier om het stof onder het bed weg te halen is door een robotstofzuiger aan het werk te zetten. Dat scheelt een hoop gebuk.
  • Er zijn deelbare bedden die je gemakkelijk uit elkaar kunt schuiven om eronder te stofzuigen.
  • Er bestaan zogenoemde toy blockers. Dit zijn schotten die je normaliter onder een bank plaatst waardoor er geen speelgoed onder verdwijnt. Deze schotten kun je ook onder een laag bed plaatsen als 'dust blockers'. Dit scheelt enorm in de verzameling stof onder je bed.
  • Een ouderwetse uitschuifbare plumeau is ideaal om stof te verwijderen als je er met de stofzuiger niet bij kunt komen, bijvoorbeeld omdat het bed te laag is. Geen plumeau? Met een föhn blaas je het stof richting een plek waar je wél goed bij kunt.
  • Er zijn tegenwoordig stofzuigers met lampjes, waardoor je goed kunt zien of je alle stof meepakt. Je kunt natuurlijk ook je oude stofzuiger voorzien van een klein zaklampje of ledlampje. 
Auteur