9 tips tegen mijten in je bed

Houd huisstofmijt uit je slaapkamer

Getty Images

Schrik niet, maar een gemiddeld matras bevat tot wel 2 miljoen huisstofmijten. Deze blinde achtpotigen zie je niet met het blote oog, maar je kunt er wel flink last van hebben. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor de uitwerpselen van deze minuscule beestjes. Hoe houd je mijten uit je slaapkamer?

Huisstofmijt, oftewel de dermatophagoides pteronyssinus, leeft het hele jaar door in je huis, maar in warme, klamme zomermaanden kun je er extra veel last van hebben. Huisstofmijten zijn ongeveer een halve millimeter groot en voeden zich met huidschilfers van mens en dier. Ze worden ook wel huismijten, stofmijten of gewoon mijten genoemd.

Matras is favoriet

Hoewel mijten door het hele huis kunnen zitten, is de slaapkamer – beter gezegd: je matras - favoriet, het is er warm, donker en vochtig en er is een overvloed aan voedsel te vinden. Huisstofmijt houdt van  temperaturen tussen de 20-30 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent.

Seks, eten en poepen

De gemiddelde levenscyclus van een mannelijke stofmijt is tussen de 10 en 19 dagen. Een vrouwelijke huisstofmijt kan tot 70 dagen leven. En gedurende die dagen legt het vrouwtje 25 tot 30 eieren. Behalve met seks en eten zijn huisstofmijten verder met name bezig met poepen. En het is die ontlasting waar mensen allergisch voor kunnen zijn.

Huisstofmijtallergie

De uitwerpselen van een huisstofmijt drogen na een tijdje op en vallen uit elkaar. Wanneer deze allergenen in contact komen met de huid of worden ingeademd, kun je klachten krijgen. Veel voorkomende symptomen van huisstofmijtallergie zijn hoesten, eczeem, niezen en tranende ogen. Doordat huisstofmijten zich graag in en rondom het bed begeven, is de allergische reactie ‘s nachts vaak heftiger dan overdag. Geschat wordt dat ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen last heeft van huisstofmijtallergie.

Hoe kun je zien of er huisstofmijt in je matras zit

Er zijn speciale testen te koop waarmee je kunt meten hoeveel huisstofmijtallergeen er in de matrassen, kussens, dekbedden, gestoffeerd meubilair en/of vloerbedekking zit. Het werkt door middel van een gaasje voor de stofzuigerslang of door middel van een vloeistof voor op het te testen oppervlak. In de meeste matrassen zijn wel mijten te vinden. Het wordt pas echt vervelend als je er last van krijgt. Een goede bedhygiëne kan allergieproblemen voorkomen.

Tips om mijten uit je bed te houden

 • Maak je bed niet op, maar laat het opengeslagen liggen zodat het goed kan luchten.
 • Beddengoed houd je mijtarm (helaas niet mijtvrij) door het op 60 graden Celsius te wassen. Doe dit het liefst wekelijks, maar in ieder geval iedere zes weken. Dat is namelijk hoe lang het duurt voor een eitje zich ontwikkeld heeft tot volwassen mijt . Was ook je dekbed en kussens regelmatig. De laatste overgebleven stofmijten dood je door je beddengoed te strijken.  
 • Er zijn speciale allergeenhoezen verkrijgbaar voor om dekbedden, matras en kussens. Ze zijn makkelijk te reinigen en lossen in veel gevallen het probleem al op. Deze zogenoemde membraamhoezen laten wel vocht door.
 • Er zijn ook speciale hypoallergene dekbedden, matrassen en kussens waar geen huisstofmijt in kan binnendringen.
 • Er zijn ook bedden met een eigen klimaatsysteem. Door temperatuurregeling en ventilatie is de luchtvochtigheid in bed ruim onder de 50 procent, en dat is ongeschikt voor huisstofmijt.
 • Kies sowieso geen dekbed of kussen met een vulling van dons, veren of kapok als je allergisch aangelegd bent.  Kies qua matras voor matras voor polyether of schuimrubber.
 • Je eigen matras kun je een antimijt-behandeling (laten) geven.  Zo’n speciale behandeling doodt schimmels en mijten. Een behandeling is voldoende voor een heel matrassenleven.
 • Je kunt je matras ook zelf reinigen met een speciale mijtenreiniger. Meestal worden daarbij niet alleen de aanwezige huisstofmijten gedood, maar gaat het ook de innesteling van nieuwe mijten tegen. Over de werkzaamheid van dit soort middelen zijn de meningen verdeeld.
 • Vervang je matras eens in de 8 tot 10 jaar. Een goed matras heeft dan veel veerkracht verloren en is ook onhygiënisch geworden.

Wie betaalt?

Heb je een aanvullende verzekering? Check dan vooral de voorwaarden goed. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld een matras. Voorwaarde is vaak wel dat je een allergieverklaring van je arts kunt overleggen.

Tips voor de slaapkamer

 • Neem een gladde vloer. Dus liever geen vloerbedekking of kleden. Denk aan laminaat, kurk of zeil.
 • Houd de slaapkamer zo leeg mogelijk. Vooral geen planten, boekenkasten of speelgoed. Stof hoopt zich gemakkelijk op.
 • Laat huisdieren niet op de kamer. Hun huidschilfers en haren zijn een lekker hapje voor huisstofmijten.
 • Plaats de kledingkast het liefst buiten de slaapkamer. Hoe meer textiel, hoe meer kans op  mijten.
 • Je verliest de meeste huidschilfers tijdens het aan– en uitkleden. Doe dit bij voorkeur in een andere kamer.
 • Zet de verwarming slechts aan wanneer het echt koud is. En laat de temperatuur nooit boven de 22 graden Celsius komen. Wanneer het vochtig is, zet je de verwarming kort aan met de ramen open.
 • Lucht de slaapkamer iedere dag. Gooi op een zonnige winterdag de ramen lekker open. De zon in combinatie met de vrieskou dood alle mijten. Lucht de kamer zeker in geval van dubbele beglazing.
 • Droog geen was in de slaapkamer vanwege de luchtvochtigheid.
 • Gebruik eventueel een luchtontvochtiger.
 • Knuffels kun je af en toe enkele dagen in de diepvries leggen. Door de kou gaan de mijten dood. Daarna moet je de knuffel alsnog wassen, maar dat kan op een lagere temperatuur dan 60 graden Celsius.
 • Kies voor katoenen of kunststof gordijnen of gecoate gordijnen met een vlak oppervlak, zodat de huisstofmijten er niet in kunnen dringen. Vraag hiernaar bij de speciaalzaak.
 • Hoe minder meubilair er in de slaapkamer staat, hoe minder stof zich kan ophopen.
 • Koop je nieuwe meubels, koop dan het liefst gesloten kleding- of boekenkasten.
 • Laat kleding niet rondslingeren op de grond of op een stoel.
 • Laat de ruimte onder je bed vrij. Je matras kan zo beter luchten en het is makkelijker schoonmaken. Onder het bed hoopt zich vaak veel stof op.
 • Open de gordijnen zodra je wakker wordt. Mijten houden niet van licht, dus zorg voor een maximale lichtinval van buiten of in ieder geval goede verlichting binnen.
 • Maak zoveel mogelijk schoon met een vochtige doek en dweil. Stofzuigen lijkt misschien een goed idee, maar huisstofmijten zijn zo klein dat ze niet door het filter worden tegengehouden en dus terug het huis in worden geblazen. Er zijn overigens wel speciale filters te koop die mijten niet doorlaten.
Auteur