Blootstelling aan zonlicht verbetert de slaap

Getty Images

Het licht waar mensen gedurende de dag aan worden blootgesteld, beïnvloedt niet alleen wanneer ze gaan slapen, maar ook de kwaliteit van hun slaap. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor het onderzoek werden 20 jonge gezonde proefpersonen tussen 2014 en 2016 op verschillende momenten in het jaar thuis getest. Met kleine dataloggers werd de lichtintensiteit gemeten én hoe diep ze sliepen. Zo werd vastgesteld hoe hun dagelijks gedrag en de blootstelling aan licht hun nachtrust beïnvloedt. De proefpersonen konden deze loggertjes dragen zonder verstoring van de dagelijkse routine.

"We weten van vorige onderzoeken dat onze biologische klok meegaat met de verandering van kloktijd onder invloed van zonlicht, omdat de timing van blootstelling aan dat licht ook verschuift. Belangrijk aan onze studie is dat we correcties hebben uitgevoerd op de tijdstippen in het jaar, en dus de seizoenen. Het effect van zonlicht is door het jaar heen even groot op diepte en kwaliteit van de slaap", aldus chronobiologie-deskundige dr. Emma J. Wams.

Uurtje zon in de ochtend

De resultaten laten zien dat blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere ononderbroken slaap in de volgende nacht. Daarnaast geldt dat hoe vroeger mensen in de ochtend fel licht tot zich krijgen, hoe vroeger ze ’s avonds in slaap vallen.

De resultaten die voortkomen uit dit onderzoek zijn niet alleen interessant voor medici die betrokken zijn bij het adviseren van mensen met slaapproblemen, maar geven ook nieuw wetenschappelijk inzicht in hoe ons brein met lichtinformatie omgaat om de slaapkwaliteit te verbeteren. "In een maatschappij waar van ons verwacht wordt dat we vroeg op ons werk verschijnen, is het verstandig om jezelf in de ochtend aan zoveel mogelijk zonlicht bloot te stellen. Dit kan helpen om ’s avonds makkelijk in slaap te kunnen vallen en ‘s ochtends goed uitgerust wakker te worden", aldus prof. dr. Roelof Hut, die het onderzoek geleid heeft.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Rijksuniversiteit Groningen