Helpt een glas warme melk voor het slapen?

Met een warm gevoel naar bed

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: helpt een glas warme melk voor het slapen om beter te slapen?

Melk bevat de stof tryptofaan, een aminozuur waar je slaperig van wordt. Er zit alleen zo weinig van in, dat je er niet van gaat slapen. Je zou minimaal twee tot drie liter melk moeten drinken voor je dat effect krijgt. Het maakt daarbij ook niet uit of je warme of koude melk drinkt. 

Ontspannen

Het is wel zo dat een warm drankje voor het slapen je kan helpen ontspannen. Dan maakt het niet uit of het warm water is, thee of warme melk. Het verzet je gedachten, doordat je vaak de rust neemt om het op te drinken. Ook kan het zorgen voor rust in je hoofd, waardoor je sneller in slaap valt. Daarnaast krijg je van de warmte in je lichaam een loom gevoel, wat het inslapen makkelijker maakt. 

Tryptofaan

De slaapverwekkende stof tryptofaan speelt een belangrijke rol bij de productie van serotonine, een van de vele neurotransmitters in ons lichaam. Tryptofaan wordt in je lichaam omgezet naar 5-HTP, wat vervolgens weer wordt omgezet naar serotonine. Naast slapen heeft deze stof ook invloed op je stemming, seksuele activiteit, eetlust en emotie. 

Voeding

Er zijn een hoop voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten. Denk bijvoorbeeld aan bananen, chocolade, kikkererwten, broccoli en noten. Het stofje is ook terug te vinden in veel dierlijke producten. Eet je veel vlees? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk genoeg tryptofaan binnen. Daarnaast helpen volkoren producten die rijk zijn aan koolhydraten bij de aanmaak van serotonine. Zij maken ook melatonine aan. Dit slaaphormoon bepaalt je dag- en nachtritme.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur