Eet je vrolijk!

Over serotonine, tryptofaan en chocolade

Getty Images

Eten en drinken waar je je energiek en gelukkig door voelt. Kan dat en zo ja, hoe doe je dat?

Wetenschappelijk bewezen is er helaas nog erg weinig, maar er zijn wel steeds meer aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen een belangrijke rol spelen bij je stemming. Verschillende hormonen in je lichaam en stoffen in die voedingsmiddelen zouden daarbij van belang zijn, vooral serotonine en cafeïne.

Serotonine

Serotonine staat bekend als het feelgood stofje in je hersenen. Feitelijk is het een hormoon, opgebouwd uit koolhydraten en het aminozuur tryptofaan. Voedingsmiddelen die de serotonineproductie in je hersenen vergroten, zouden dan ook je humeur verbeteren.

Welke voedingsmiddelen zijn dit? Omdat serotonine opgebouwd wordt uit koolhydraten, zou koolhydraatrijke voeding een rol spelen. Volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta zijn dan een goede keuze, zij bevatten koolhydraten die langzaam in je lichaam worden opgenomen. Ook tryptofaan is belangrijk. Tryptofaan vind je onder meer in melk, bananen, kikkererwten en chocolade.

Chocolade

Met chocolade is dan meteen de lekkernij genoemd die het meest in verband wordt gebracht met een geluksgevoel. Veel verschillende stoffen in chocolade zouden daarbij een rol kunnen spelen, zoals dopamine, serotonine, endorfine, anandamide, theobromine en cafeïne. De meeste van deze stoffen werken stimulerend. Om daadwerkelijk de hersenen te beïnvloeden, zou je echter tientallen kilo’s pure chocolade moeten eten. De concentratie van deze stoffen in chocolade is namelijk veel te laag. Houd overigens wel in de gaten dat chocolade ook veel verzadigde vetten en veel calorieën bevat.

Cafeïne

Chocolade bevat, net als bijvoorbeeld koffie en thee, cafeïne. Van deze stof is de opwekkende werking wel wetenschappelijk aangetoond. Cafeïne werkt stimulerend op de hersenen, nieren, maag en darmen en verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Vooral in koffie is de stof actief.

Cafeïne wordt ook snel opgenomen in je bloed, de helft al drie tot vier minuten na het drinken van een kop koffie. Te veel cafeïne is niet goed, en kan het moeilijk maken in slaap te vallen. Bij sommige mensen is dat al het geval bij één kopje koffie dat ze 's avonds drinken.

Noten en vis

Het rijtje voedingsmiddelen en stoffen dat van invloed zou zijn op je humeur en levenslust is flink aan te vullen. Cashewnoten en hazelnoten bevatten in verhouding veel magnesium, dat een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling.

Mager vlees en gevogelte bevatten het aminozuur tyrosine, waardoor het dopaminegehalte in je hersenen stijgt. Dit zorgt voor een grotere alertheid en focus. De omega-3-vetten in vette vis (zalm, haring, makreel) en de folaten in bladgroenten (spinazie) zouden heilzaam zijn bij depressie. Vooralsnog blijft het hier bij aanwijzingen.

Wat wel is aangetoond is het belang van drie hoofdmaaltijden. Vooral het ontbijt is van groot belang om de dag vol energie te beginnen. Niet alleen regelmatig eten en voldoende drinken, maar zeker ook lekker bewegen is tot slot heel goed om je fit en vrolijk te voelen!

Auteur