Helpt knoflook om beter te slapen?

Knoflook onder je kussen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: helpt knoflook om beter te slapen?

Je slaapt beter met een teentje knoflook onder je kussen. In knoflook zitten namelijk zwavelhoudende stoffen die in combinatie met het aroma een kalmerend effect hebben. Wees niet bang dat ’s morgens je hele kamer naar knoflook ruikt; je zult van de geur alleen iets merken wanneer je op je kussen ligt. Een bijkomend voordeel is dat het muggen op afstand houdt.

Knoflook in de pan

Naast een middel om de slaapkwaliteit te verbeteren, is knoflook een natuurlijk antibioticum dat helpt om het spijsverteringskanaal schoon te houden. Het bevat antioxidanten, die een ontstekingsremmende en herstellende werking hebben. In knoflook zit ook een breed scala aan mineralen, zoals kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink, en een aantal B-vitamines. Maar om de effecten hiervan te ondervinden, moet je wel veel knoflook eten. Eén teentje weegt namelijk maar zes gram.

Te veel knoflook is niet goed

Het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden. Je maag- en darmslijmvlies kunnen beschadigd raken, waardoor je darmwand minder goed voedingsstoffen opneemt. Je zult ook een zwaardere zweetlucht krijgen en uit de mond ruiken. Voor onder je kussen maakt de hoeveelheid niet uit. Leg daar gerust een paar teentjes neer, met schil en al.

Lekker met knoflook

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Lotte van den Heuvel
Bron 
  • NEVO-online
  • GezonderLeven.com