Is je kind bang in het donker?

Manieren om angst weg te nemen

Getty Images

Veel kinderen zijn bang in het donker. Onbekende geluiden, de angst voor monsters of veel spanning kunnen leiden tot slapeloze nachten of slecht inslapen. Gelukkig zijn er veel manieren om die angst te verminderen of weg te nemen.

Kleine oplossingen kunnen al snel zorgen voor een betere nachtrust van je kindje. Denk bijvoorbeeld eens hier aan:

  • Laat je kind voor het slapen niet naar angstaanjagende tv-programma's of films kijken. Lees ook geen verhaaltjes voor die je kind als eng kan ervaren. Ga af op het karakter van je kind en luister goed naar wat hij of zij zelf aangeeft.
  • Als je kind een drukke of emotionele dag heeft gehad, kun je in plaats van een boekje lezen ook gewoon de dag met hem of haar bespreken. Zo neem je eventuele spanningen weg en kan je zoon of dochter rustig in slaap vallen. Bovendien krijgt je kind zo minder snel een nachtmerrie. In onze dromen verwerken we namelijk onze gevoelens van overdag.
  • Kinderen vinden het vaak prettig wanneer hun slaapkamerdeur op een kier blijft staan. Als ouder kun je een zwakke lamp op de gang laten branden. Bijkomend voordeel is dat als je kind wakker wordt door bijvoorbeeld een nachtmerrie, hij of zij naar je toe kan komen omdat de weg naar je slaapkamer gemakkelijk te vinden is.
  • Een leuk idee is een klein verlicht aquarium op de slaapkamer van je kind. Onderzoek toont aan dat het kijken naar vissen een rustgevende werking heeft en zelfs bloeddrukverlagend werkt. Slaapt je kind eenmaal, vergeet dan niet de aquariumverlichting uit te schakelen om het natuurlijke dag- en nachtritme van de vissen te bewaken.
  • Ook zijn er speciale nachtlampjes verkrijgbaar die je in het stopcontact kunt steken. Deze lampjes verspreiden een zwak licht, zodat de lichtgloed je kind niet wakker houdt.
  • Creëer een veilige en vertrouwde sfeer in de slaapkamer van je kind. Verander de inrichting zo min mogelijk en zorg dat de slaapkamer niet vol staat met spulletjes. Een opgeruimde, rustig ogende kamer geeft ontspanning. Losslingerend speelgoed kan in het donker in de ogen van je kind veranderen in een monster. Ook bijvoorbeeld een poster of schilderijtje kan hem of haar 's nachts bang maken.
  • Lievelingsknuffels of een knuffeldekentje in bed werken vaak prima om je kind gerust te stellen. Net als even knuffelen met je kind vlak voor je het licht uitdoet.
Auteur 
  • Redactie