Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 21 september 2017

Linkerhersenhelft houdt je wakker tijdens eerste nacht op nieuwe plek

Veel mensen hebben een onrustige nacht als ze voor het eerst op een onbekende plek slapen. Onderzoekers van Brown University hebben ontdekt hoe dat komt: de linkerhersenhelft blijft alert en houdt je een beetje wakker.

Tijdens de eerste nacht in een hotel of een slaaplaboratorium slapen mensen vaak duidelijk slechter dan tijdens de daaropvolgende nachten. Bij slaaponderzoek moeten proefpersonen daarom meestal eerst een nachtje wennen voordat het echte onderzoek begint. In deze studie keken de onderzoekers juist naar de eerste nacht om erachter te komen waarom veel proefpersonen dan liggen te woelen.

Alert brein

De onderzoekers meetten op verschillende manieren de hersenactiviteit van 35 proefpersonen bij drie experimenten waarbij de deelnemers twee nachten doorbrachten in een slaaplaboratorium.

Ze vonden telkens dat gedurende de eerste nacht in het lab een bepaald netwerk in de linkerhersenhelft actiever bleef dan in de rechterhersenhelft, met name tijdens een diepe slaapfase. Als de onderzoekers de linkerhersenhelft stimuleerden door een onregelmatig piepje te laten horen bij het rechteroor, werden de proefpersonen een stuk vaker wakker dan wanneer er iets piepte bij het linkeroor om de rechterhersenhelft te stimuleren.

Nachtwaker

In andere slaapfasen en in andere netwerken die de eerste nacht werden getest, vonden ze geen verschil in alertheid of activiteit in een van de hersenhelften. Tijdens de tweede nacht was er geen verschil tussen de linker- en rechterhersenhelft, ook niet in het gedeelte van de linkerhersenhelft dat de eerste nacht de proefpersonen wakker hield.

De experimenten wijzen erop dat alleen tijdens de eerste nacht een effect optreedt in een deel van de linkerhersenhelft. Dat gedeelte blijft tijdens de diepe slaap alert, alsof een nachtwaker je probeert te beschermen tegen de onbekende omgeving.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Current Biology.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

1 Comment

Door Ik (niet gecontroleerd) op vr, 04/29/2016 - 13:39

Dit wisten ze 1500 jaar geleden al. Als je voor het eerst bij een moslim slaapt vragen ze je de volgende ochtend altijd wat je hebt gedroomd. Dit schijnen bijzondere dromen te zijn, maar waarom weet ik niet. Iemand hier die bekend is met deze gewoontes?