Meer aandacht voor preventie van slaapproblemen van belang

Getty Images

Slecht slapen is van invloed op de gezondheid. Meer aandacht voor preventie van slaapproblemen is daarom van belang. Dit blijkt uit de strategische verkenning van ‘Slechte slaap: een probleem voor de volksgezondheid?’ van het Trimbos-instituut, het RIVM en de Hersenstichting.

Te kort of te lang slapen kan bij volwassenen het risico op ziektes als obesitas, depressie, diabetes en beroerte verhogen en het dagelijks functioneren belemmeren. Slecht slapen kan ook leiden tot hoge economische en maatschappelijke kosten.

Mogelijke aanknopingspunten

Er is in Nederland relatief weinig aandacht voor de preventie van slaapproblemen. Voor slaapstoornissen is daarentegen meer aanbod en kennis beschikbaar. Slaapvoorlichting, regels voor goede slaap en gedragsinterventies worden gezien als mogelijke aanknopingspunten voor de preventie.

Daarnaast is niet iedereen zich ervan bewust hoe belangrijk een gezonde slaap is. Er zou niet alleen meer aandacht moeten worden besteed aan de preventie van slaapproblemen. Ook is er winst te behalen in het bevorderen van de bewustwording van gezonde slaap.

In de strategische verkenning is goede en gezonde slaap gedefinieerd als voldoende uren slaap van goede kwaliteit. Met slechte slaap wordt te weinig of te veel slaap en slaap van slechte kwaliteit bedoeld.

Auteur 
  • Judith Visser
Bron 
  • Trimbos-instituut
  • RIVM