zaterdag, 2 juli 2022

Nederlander te moe om gezonder te leven

Nederlanders vinden ontstpanning belangrijk voor een gezond leven, maar bijna de helft doet geen poging om vaker die ontspanning op te zoeken. Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn de meest genoemde redenen voor onvoldoende beweging en ontspanning. Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, voorheen TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

De ondervraagden zijn het er vrijwel unaniem over eens dat regelmatig bewegen, gezonde voeding, een goede nachtrust en voldoende ontstpanning belangrijk zijn voor een gezonde levensstijl. Toch houden velen het niet vol om gezonder te leven. Zo geeft één op de vijf aan zich niet genoeg te voelen om te sporten en dertig procent voelt zich te moe om te ontspannen. Drie op de tien zegt niet toe te komen aan genoeg ontspanning, slaap of gezonde voeding. 44 procent geeft aan geen tijd te hebben om te sporten en bewegen.

Klein beginnen

"De sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere leefstijl zit vaak in het stellen van haalbare doelen. Jezelf hoge gezondheidsdoelen stellen kan een averechts effect hebben. Men wil direct een halve marathon lopen of 5 keer in de week naar de sportschool. Maar het is juist veel beter om klein te beginnen. Wandelen is bijvoorbeeld al intensief genoeg voor gezondheidsvoordelen. Dus ook als je bijvoorbeeld geen zin hebt, of te moe bent, kan één blokje om vaak al genoeg zijn om toch aan voldoende beweging te komen voor die dag. En dit geeft energie en een positief gevoel. En als je het samen doet motiveer je elkaar nog meer. Het is ook verstandig om activiteiten te zoeken die functioneel en/of leuk zijn, dat zorgt dat ze makkelijk in je dagelijks leven te integreren zijn. En dat is de beste drijfveer voor succes.", legt Hidde van der Ploeg, onderzoeker en gezondheidswetenschapper bij Amsterdam UMC uit.

Lastiger voor vrouwen

Vrouwen die willen werken aan een gezonde leefstijl blijken dat lastiger te vinden dan mannen. Naast stress, vermoeidheid of motivatieproblemen zijn er ook externe factoren die gezonder leven bemoeilijken. Tijdgebrek door werk, maar ook een drukke planning of het weer zijn barrières voor veel Nederlanders om gezonde doelen te behalen. Terwijl ook op het werk of thuis juist met kleine veranderingen aan die gezonde levensstijl gewerkt kan worden.

Bron(nen):