Net getest: verzwaringsdeken van Somnox

Slaap je beter onder een verzwaarde deken?

verzwaringsdeken-somnox
Getty Images

De verzwaringsdeken is populair. Steeds meer mensen kopen zo’n extra zware deken, omdat je er rustiger en dieper door zou kunnen slapen. Klopt dat ook? En is slapen met zo’n deken wel zo fijn? Gezondheidsnet testte het voor je uit.

Voor de test gebruik ik een verzwaringsdeken van Somnox: een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in innovatieve slaapoplossingen, zoals de Slaaprobot en dus ook de verzwaringsdeken.

Diepe druk stimulatie

Wat de verzwaringsdeken belooft? Hij zou helpen mensen te kalmeren, zorgen voor ontspanning en een diepere slaap. Dit alles heeft te maken met de druk van het extra gewicht in de deken: gebaseerd op een therapeutische techniek die deep pressure stimulation (diepe druk stimulatie) genoemd wordt. Die druk stimuleert de aanmaak van serotonine (gelukshormoon) en melatonine (slaaphormoon), zodat je geestelijk en lichamelijk kunt ontspannen terwijl je in slaap valt.

Mensen die slecht slapen of last hebben van stress en angstgevoelens kunnen er baat bij hebben. Ook kan het een goed hulpmiddel zijn bij mensen met het autismespectrumstoornis (ASS) of ADHD. Ik ben zelf een piekeraar en gevoelig voor stress, waardoor mijn nachten vrij wisselvallig zijn. Zo slaap ik de ene nacht heel goed en diep, terwijl ik de volgende nacht weer heel onrustig en licht slaap.

Ik hoorde overal - zowel online als in mijn eigen omgeving - positieve ervaringen met de verzwaringsdeken. Zo las ik bijvoorbeeld dat mensen inderdaad rustiger in slaap vallen, dieper slapen en uitgeruster wakker worden. Dit leek mij heerlijk!

Te zwaar

Helaas had ik een andere ervaring. Ik heb de deken twee avonden geprobeerd, maar al voordat het nacht werd, heb ik ‘m weer opzij geschoven. Ik kreeg namelijk beide keren last van mijn schouder en hoofd. Dat kon geen toeval zijn. Het bleek dat de deken toch iets te zwaar is voor mij en dat sommige mensen dan inderdaad deze klachten kunnen krijgen. Somnox raadt dan aan voor een lichtere variant te gaan, in mijn geval een kindervariant van vier kilogram. Net als de keuze voor een bed heel persoonlijk is, geldt dit dus ook voor een verzwaringsdeken.

Lichaamsgewicht

Het wordt in het algemeen aangeraden om te kiezen voor een deken die zo’n tien procent van je lichaamsgewicht is. Hoewel mijn deken van zeven kilogram te zwaar bleek te zijn, kun je bij twijfel wel het beste voor zwaarder gaan dan lichter.

Ik heb een middelformaat getest van 150 x 200 centimeter. Daar kreeg ik in mijn geval een zomerhoes bij die eenvoudig te verwijderen en wassen is op 40 graden. De deken zelf kan ook in de wasmachine, maar controleer dan wel eerst goed of je wasmachine het gewicht aankan. De hoes voelt overigens heel fijn en luchtig aan, perfect voor warme zomernachten. Ik vond dat de zwaarte van de deken het daarbij niet extra warm maakte.

Lichtere variant

Conclusie? Voor mij viel het resultaat tegen maar ik denk dat als ik een lichtere variant had getest, ik wel een positievere ervaring met de deken had. Ik kan me namelijk wel goed voorstellen dat het mensen helpt bij het slapen. Mocht je dit trouwens zelf ervaren, dan kun je de deken gewoon ruilen voor een lichtere. Geen probleem!

Inmiddels gebruik ik de deken wel met plezier op de bank. Als ik ‘m helemaal om me heen sla, voelt het echt als een grote knuffel. Mijn tip: probeer de deken gewoon eens – je kunt ‘m via de webshop van Somnox dertig nachten uitproberen – en kijk of het wat voor je is. Misschien geeft het jou wel een heerlijke, diepe slaap!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Somnox: een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in innovatieve slaapoplossingen, zoals de Slaaprobot en verzwaringsdeken.