Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Slaapmiddelen: meer kwaad dan goed

Slaapgebrek is typisch iets van deze tijd. Om te proberen de vicieuze cirkel van slaaptekort te doorbreken, grijpen mensen massaal naar de slaapmiddelen. Maar die middelen doen vaak meer kwaad dan goed.

In Nederland nemen ongeveer 750.000 mensen elke avond een slaapmiddel tegen langdurige slapeloosheid. Ongeveer 300.000 mensen doen dit langer dan drie maanden en zijn chronische gebruikers van slaapmiddelen. Daarmee is slapeloosheid een onderschat probleem voor de volksgezondheid.

Meest gebruikte slaapmedicatie

De meest voorgeschreven slaapmedicijnen zijn oxazepam (merknaam Seresta) en temazepam (merknaam Normisom). Deze medicijnen vallen onder de zogenaamde benzodiazepinen, een verzamelnaam voor medicijnen met kalmerende eigenschappen. De meeste kalmerings- en slaapmiddelen behoren tot deze groep.

Benzodiazepinen hebben een positieve werking op korte termijn, maar werken na langdurig gebruik zeer verslavend. Vooral vrouwen en ouderen blijken relatief veel slaap- en kalmeringsmiddelen te gebruiken. De groep 'benzoverslaafden' is bij hen dan ook het grootst.

Afkicken moet geleidelijk en onder goede begeleiding gebeuren. Dan nog lukt het bij slechts de helft van de mensen die aan slaapmiddelen verslaafd zijn om echt te stoppen met de medicijnen.

Bijwerkingen

De negatieve bijwerkingen van slaapmiddelen (benzodiazepinen) zijn groot en ronduit gevaarlijk. Slaappillen maken je suf en traag en veroorzaken spierzwakte.

Ook heb je geen coördinatie- en concentratievermogen meer en treedt geheugenverlies, gewenning en verslaving op. Je functioneren overdag verslechtert, net als je rijvaardigheid. Van ouderen die slaapmiddelen nemen, is bekend dat ze vaker vallen en een heup breken.

Van oxazepam en temazepam weten we verder dat het je vermogen tot dromen uitschakelt. De middelen helpen je angsten te onderdrukken, die je anders zouden beletten om rustig in te slapen.

Het is niet bekend wat de gevolgen zijn als je langere tijd niet droomt, maar vast staat dat dromen een cruciale functie vervullen bij het verwerken van je emoties.

Ontwenningsverschijnselen

Ook de ontwenningsverschijnselen na het stoppen met slaapmedicijnen zijn groot. Een opsomming: hartkloppingen, angstaanvallen, prikkelbaarheid, gejaagdheid, spiertrekkingen, trillingen, harde gespannen spieren, diarree, duizeligheid, overgevoeligheid voor licht, geluid of aanraking, brandende huid, interesseverlies, concentratiestoornis, verminderde eetlust, misselijkheid, hoofdpijn, wazig zien én - hoe ironisch! - vermoeidheid en slapeloosheid.

De gangbare slaapmedicijnen waar we een beroep op doen wanneer we een goede nachtrust willen, doen dus uiteindelijk vaak meer kwaad dan goed.

Reactie toevoegen

50 Comments

Door Dennis (niet gecontroleerd) op za, 05/27/2017 - 11:56

Temazepam die je vermogen tot dromen uitschakelt? Ik droomde nooit. Kreeg Temazepam en droomde als nooit te voren. Die theorie gaat niet op dus.

Door Desi (niet gecontroleerd) op za, 05/27/2017 - 01:12

Ik droom toch.en ik gebruik ook temazepam.dus dat klopt dus helemaal níet.

Door Harry (niet gecontroleerd) op di, 05/23/2017 - 17:19

Alle pammetjes zijn zeer verslavend,een traumatosche ervaring moet je verwerken maar met Pammetjes verwerk je niks omdat je niet goed in je remslaap komt,dromen verwerkt je gebeurtenissen dat lukt niet met Pammetjes!
Dus van de regen in de drup!

Door Miehoen (niet gecontroleerd) op ma, 05/22/2017 - 00:40

Ik kan me niet anders herinneren dat ik slecht slaap. Na een traumatische relatie waarin het slapen nog slechter werd heb ik temazepam gekregen. Ik ben nu bezig met emdr. Ik merk gewenning van de temazepam. Ik ben bereid een paar dagen minder te slapen als de temazepam daarna zn werk weer beter doet. Is dit een goed idee of heeft t totaal geen zin? Graag advies hierover Mvg sambalbij

Door wayne (niet gecontroleerd) op di, 05/02/2017 - 03:00

dus wat wil je zopiclon van actavias

Door wayne (niet gecontroleerd) op di, 05/02/2017 - 02:58

dus wat wil je zopiclon van actavias

Door Ria (niet gecontroleerd) op za, 04/15/2017 - 07:54

Beste Anne
Je zegt je bent christen en dat je daarom maar beter weg kan blijven bij hypnose. Helemaal mee eens! Dan raadt je aan of betoog je dat mindfullness wetenschappelijk is aangetoond om daar rustiger van te worden . Dat werkt dus. Mindfullness is terug te voeren naar de kundalinispirit en komt direct uit de new age, dus eigenlijk net zo erg. Geestelijke onderscheiding onder christenen is zo hard nodig juist nu in deze tijd. De bijbel zegt : onderzoekt alles en behoudt het goede. Zo zijn er ook veel christenen die de homeopathie omarmen. Homeopathie wordt vervaardigd onder een bepaalde zonnestand om de planten op de juiste manier te laten groeien. Ook hier komt heel veel occultisme bij kijken. Dus weet wat je aanraadt. Dat van homeopathie haal ik even aan om aan te geven hoe gemakkelijk wij ons als christen laten verleiden.

Door Roos (niet gecontroleerd) op wo, 03/22/2017 - 16:21

Zijn deze cijfers ook terug te vinden op het trimbos?

Door Anne (niet gecontroleerd) op wo, 03/22/2017 - 11:34

Hypnose zou ik niet doen. Als Christen denk ik dat er occulte machten bij (kunnen) komen kijken. En: waarom zou je je onderbewuste in handen van een ander leggen.
Er is wetenschappelijk aangetoond dat mindfulness goed werkt om overdag rustiger te worden, zodat je snachts ook beter kan slapen. Bewegen, visolie en zorgen voor ontspannende leuke bezighende kunnen al zoveel doen. Over onderliggende problemen praten met de juiste mensen, of de dingen opschrijven kan ook zoveel lucht geven.

Door x (niet gecontroleerd) op za, 03/11/2017 - 01:38

tijd om te minderen