Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 27 oktober 2016

Slaapmiddelen: meer kwaad dan goed

Slaapgebrek is typisch iets van deze tijd. Om te proberen de vicieuze cirkel van slaaptekort te doorbreken, grijpen mensen massaal naar de slaapmiddelen. Maar die middelen doen vaak meer kwaad dan goed.

In Nederland nemen ongeveer 750.000 mensen elke avond een slaapmiddel tegen langdurige slapeloosheid. Ongeveer 300.000 mensen doen dit langer dan drie maanden en zijn chronische gebruikers van slaapmiddelen. Daarmee is slapeloosheid een onderschat probleem voor de volksgezondheid.

Meest gebruikte slaapmedicatie

De meest voorgeschreven slaapmedicijnen zijn oxazepam (merknaam Seresta) en temazepam (merknaam Normisom). Deze medicijnen vallen onder de zogenaamde benzodiazepinen, een verzamelnaam voor medicijnen met kalmerende eigenschappen. De meeste kalmerings- en slaapmiddelen behoren tot deze groep.

Benzodiazepinen hebben een positieve werking op korte termijn, maar werken na langdurig gebruik zeer verslavend. Vooral vrouwen en ouderen blijken relatief veel slaap- en kalmeringsmiddelen te gebruiken. De groep 'benzoverslaafden' is bij hen dan ook het grootst.

Afkicken moet geleidelijk en onder goede begeleiding gebeuren. Dan nog lukt het bij slechts de helft van de mensen die aan slaapmiddelen verslaafd zijn om echt te stoppen met de medicijnen.

Bijwerkingen

De negatieve bijwerkingen van slaapmiddelen (benzodiazepinen) zijn groot en ronduit gevaarlijk. Slaappillen maken je suf en traag en veroorzaken spierzwakte.

Ook heb je geen coördinatie- en concentratievermogen meer en treedt geheugenverlies, gewenning en verslaving op. Je functioneren overdag verslechtert, net als je rijvaardigheid. Van ouderen die slaapmiddelen nemen, is bekend dat ze vaker vallen en een heup breken.

Van oxazepam en temazepam weten we verder dat het je vermogen tot dromen uitschakelt. De middelen helpen je angsten te onderdrukken, die je anders zouden beletten om rustig in te slapen.

Het is niet bekend wat de gevolgen zijn als je langere tijd niet droomt, maar vast staat dat dromen een cruciale functie vervullen bij het verwerken van je emoties.

Ontwenningsverschijnselen

Ook de ontwenningsverschijnselen na het stoppen met slaapmedicijnen zijn groot. Een opsomming: hartkloppingen, angstaanvallen, prikkelbaarheid, gejaagdheid, spiertrekkingen, trillingen, harde gespannen spieren, diarree, duizeligheid, overgevoeligheid voor licht, geluid of aanraking, brandende huid, interesseverlies, concentratiestoornis, verminderde eetlust, misselijkheid, hoofdpijn, wazig zien én - hoe ironisch! - vermoeidheid en slapeloosheid.

De gangbare slaapmedicijnen waar we een beroep op doen wanneer we een goede nachtrust willen, doen dus uiteindelijk vaak meer kwaad dan goed.

Reactie toevoegen

37 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 10/23/2016 - 08:15

Waarom bestaan er eigenlijk slaaptabletten als ze na een tijdje toch niet meer werken. En dat ze verslavend zijn

Door Geen naam (niet gecontroleerd) op do, 08/25/2016 - 10:07

Hallo, volgens mij heb ik de ergste soort van slaapproblemen en ik heb met verbazing de verschillende reacties gelezen en ben tot conclusie gekomen dat ik nooit maar dan nooit slaaptabletten in welke vorm dan ook te nemen, dan maar eindeloos zoeken naar een oplossing.
Jaren geleden had ik eens slaaptabletten gehad en ben daar gelukkig vanaf.
Ik snap ook niet dat er lui zijn die hier illegaal medicatie aanbieden , ongeloofelijk.
Ik ben nu bijna 60 en heb in t verleden drugs gebruikt en ben niet bang om iets te slikken, maar slaaptabletten no way!!
Mensen doe het niet.
Ik ben al bezig met melatonine in de lichte vorm en ik denk dat dit wel op den duur zal helpen in combinatie met natuurlijke supplementen.
Suggesties en verdere hulp is welkom en ik laat me niet van de wijs brengen door andere zaken, dus kom maar aub met tips.
Dank u wel superclub.wdj@gmail.com

Door ik (niet gecontroleerd) op do, 04/28/2016 - 11:26

Het gebruik van een pammetje langer dan 3 weken is pure flauwekul. Dit is pure verslaving zonder enig farmacologisch effect.

Na 3 weken is het effect van een benzo nul komma nul.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 04/12/2016 - 08:03

C: kan best dat het pammetje invloed heeft. Werd ook met een half tabletje hartstikke duf de volgende dag.
Er zijn wel natuurlijke middelen die kunnen helpen, bepaalde voedingssupplementen bijvoorbeeld.

Door Monique (niet gecontroleerd) op di, 04/12/2016 - 01:10

Ook ik had het probleem dat ik een andere Zopiclon kreeg , sliep zeker slechter. Uiteindelijk ermee gestopt en over gegaan op pure melatonine 5 Mg . Werkt ook goed is iets gezonder aangezien het niet verslavend is. Succes met je beslissing wat te doen. Gr Monique

Door T.dutch (niet gecontroleerd) op ma, 04/11/2016 - 23:26

Ik gebruik ook al jaren Zopiclon Actavis7.5 Mg. Maar ik kreeg een tijd geleden (paar maanden) opeens Zopiclon CF ''Centrafarm'' 7.5 Mg! Ik slaap er veel slechter op. En heb ook veel last van m'n darmen en andere ingewanden! Als of mn lichaam aan het afkicken is! Ik gebruik mijn medicatie elke nacht 1 a 2 pillen. Maar weet niet hoelang ik dit nog kan vol houden!

Door hnalic (niet gecontroleerd) op ma, 04/11/2016 - 17:50

beste slaappillen Rohypnol (Flunitrazepam), Ritrovil, Zolpidem, Valium 10mg
Rohypnol is de merknaam voor flunitrazepam, een benzodiazepine drug in dezelfde familie van medicijnen van Valium en Xanax. Rohypnol (Flunitrazepam) is een benzodiazepine klasse van geneesmiddelen.
Het wordt voornamelijk gebruikt als een hypnotische of kalmerend soort drug in Europa en Zuid-Amerika.
Het wordt vooral gebruikt voor sedatie voor algemene anesthesie. Flunitrazepam heeft vergelijkbare
farmacologische effecten andere benzodiazepines, maar is 10 maal krachtiger dan valium.
kunnen we brede schip wereld om al uw bestemmingen zonder recept. kunnen we het schip aan u zonder recept .Voor meer informatie direct e-mail: matichnalic@gmail.com

Door C. (niet gecontroleerd) op ma, 03/21/2016 - 14:09

Gebruik al 16 jaar Oxazepam een half tot driekwart tablet van 10 mg. Dus 5 a 7,5 mg. Altijd alleen voor het slapen. Dat helpt goed en ik droom ook altijd gewoon, net als voor ik Oxazepam slikte. Geen verschil. Het enige is dat ik me overdag vaak heel erg moe en slap voel. Huisarts zegt dat dit niet door Oxazepam kan komen; daarvoor slik ik te weinig en alleen voor de nacht, dus kun je volgens hem overdag niet moe van zijn.

Door C. (niet gecontroleerd) op ma, 03/21/2016 - 14:03

Ik gebruik al 16 jaar alleen voor het slapen gaan 5 tot max. 10 mg. Oxazepam en ik droom ook altijd gewoon. Echt geen verschil. Wel voel ik me overdag vaak heel erg moe en slap. Maar vlgns arts kan dit niet door de oxazepam komen omdat ik zo weinig slik en alleen voor het slapen.

Door appie (niet gecontroleerd) op ma, 02/22/2016 - 23:44

İk vind het best herkenbaar wat u geschreven heeft.
İk raad u aan te gaan om te intensief te gaan sporten, iedere dag het liefst.
En in plaats van medicijnen neem voedingsuplementen en aminozuurtjes. İn het begin is het ff doorbijten maar daarna zult u merken dat uw levenslust terug zal komen ,en het heerlijk zult vinden.
Opgeven moet geen optie zijn.
vergeet iedereen om u heen en denk aanjezelf en u zult u zelf vinden...
İk hoop dat u dit leest en serieus neemt want ik wens u het allerbeste..