donderdag, 19 mei 2022

'Te veel slaap verhoogt beroerterisico'

Volwassenen die meer dan acht uur per nacht slapen, lopen een verhoogd risico op een beroerte. Dat schrijven wetenschappers van de University of Cambridge in het tijdschrift Neurology.

De zogenaamde 'lang slapers' ontwikkelden 46 procent vaker een beroerte dan mensen die per nacht zes tot acht uur slapen, bleek uit een analyse. Hoewel de onderzoekers niet weten of lang slapen ook daadwerkelijk de oorzaak is. Het kan ook zijn dag het slapen juist een gevolg is of een voorteken van een verslechterde gezondheid van de hersenen. Het gevonden verband konden ze niet verklaren.

Slaapduur

"Eerdere onderzoeken suggereerden al een mogelijk verband tussen slaap en de kans op een beroerte", verteld hoofdonderzoeker Yue Leng. Deze nieuwe analyse keek naar de relatie tussen een verandering in de slaapduur in de tijd en de invloed die dat heeft op het beroerterisico. Aangezien het onderwerp nog meer onderzoek nodig heeft, adviseert Leng nog niet om minder te gaan slapen. "Slaap is cruciaal voor een goede gezondheid."

Onderzoek

Voor het onderzoek bestudeerde Leng samen met zijn collega's de gegevens van bijna 9700 Europeanen. De deelnemers - met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar bij de start van de studie - werden gedurende 10 jaar gevolgd. Tussen 1998 en 2000 rapporteerden zij de duur van hun slaap en hoe goed ze sliepen. Vier jaar later werd dit nogmaals herhaald.

Ongeveer 70 procent van de deelnemers sliep zes tot acht uur per nacht. Een op de tien sliep meer dan acht uur. Tijdens het onderzoek kregen 346 deelnemers een beroerte. De deelnemers die meer dan acht uur sliepen, hadden een 46 procent hoger risico op een beroerte. Bij de deelnemers die minder dan zes uur sliepen was de kans 18 procent hoger. Deze laatste groep was echter te klein om een significant verband aan te tonen.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • WebMD