Uitstellers gaan vaak laat naar bed

Getty Images

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht denken een oorzaak gevonden te hebben van chronisch slaapgebrek: uitstelgedrag. Wie vervelende karweitjes voor zich uit schuift, is vaak ook geneigd later naar bed te gaan dan gepland. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Nederlanders zijn minder gaan slapen, tegenwoordig wordt er gemiddeld een uur minder dan veertig jaar geleden geslapen. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn stress, werkdruk en de 24-uurs samenleving. Maar volgens de onderzoekers hebben mensen het deels in eigen hand.

Uitstelgedrag

Eén van de onderzoekers, gezondheidspsycholoog Floor Kroese, noemt uitstelgedrag een 'relevante factor' bij het ontstaan van vermoeidheid en slaapgebrek. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het blad Frontiers in Psychology.

Nog even...

Volgens Kroese vinden mensen het niet zozeer vervelend om naar bed te gaan, maar kijken ze nog even naar hun favoriete televisieserie of spelen ze nog een videospelletje. Dat dit vaak voorkomt weet de onderzoekster uit een andere studie die ze binnenkort ook publiceert.

Daaruit blijkt dat de helft van de Nederlanders meer dan één keer per week later naar bed gaat dan nodig of wenselijk was.

Auteur