donderdag, 17 juni 2021

Veel bewegen leidt tot beter slapen

BAARN - We slapen beduidend beter en zijn overdag meer alert als we tenminste 150 minuten per week bewegen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Oregon State University.

De studie betrof meer dan 2600 mannen en vrouwen tussen de 18 en 85 jaar. Wekelijks minimaal 150 minuten matig intensief bewegen verbeterde de kwaliteit van de slaap met 65 procent. Daarbij zijn mensen die voldoende bewegen ook minder slaperig gedurende de dag.

Gezond bewegen
"Tijdens het onderzoek hebben we gebruik gemaakt van de richtlijn bewegen voor een gezondere hart- en vaatstelsel. Het lijkt er echter op dat deze richtlijn ook voor andere gezondheidsgebieden geldt.", vertelt onderzoeker Brad Cardinal. "Bewegen lijkt een natuurlijk alternatief voor een slaapmiddel."

De onderzoekers hebben gecontroleerd voor leeftijd, BMI, gezondheid, rookgedrag en depressie, maar het resultaat bleef overeind. Naast een verbetering van de kwaliteit van de slaap met 65 procent, nam de kans op nachtelijke beenkrampen af met 68 procent en verbeterde de concentratie met 45 procent.

Te moe

"Hoewel het erg gemakkelijk is om een training over te slaan als je moe bent, is het voor je gezondheid en slaap op de lange termijn toch een betere keuze om wel te gaan sporten.", besluit Cardinal.

Bron(nen):