Vermoeidheid bij mijn zoon

Getty Images

Mijn zoon van 12 klaagt over moeheid en vermoeide benen. Vooral 's ochtends als hij uit bed komt en dan weer als hij thuiskomt uit school. Hij fietst elke dag naar school en terug, dat is ongeveer zes kilometer per dag. Daarnaast zwemt hij ook drie keer in de week. Dit is een zware zwemtraining, waarbij het gaat om flink doorzwemmen. Verder is hij normaal van postuur en heeft hij geen overgewicht. Hij gaat 's avonds tussen 20:30 en 21:00 uur naar bed en slaapt tot 7:30 uur. Waar kan dat aan liggen en wat kun je daar tegen doen?

Marion

Herman van Tinteren, kinderarts:

Deze vraag gaat over vermoeide benen, maar waarschijnlijk bedoelt je zoon dat hij vermoeid is. De slaaptijden lijken me geen reden hiervoor te zijn. Misschien is de zwemtraining toch wat te veel voor hem en komt de klacht voort uit overtraining. Je krijgt duidelijkheid als de training wat minder intensief wordt gedaan. Het lichaam krijgt dan meer hersteltijd waardoor de vermoeidheid zou moeten afnemen.

Op de leeftijd van twaalf jaar is een jongen meestal nog niet aan zijn puberteit begonnen en is ook zijn prestatievermogen nog niet zoals dat later het geval is. Blijven de klachten bestaan ook nadat de training gedurende enige tijd is verminderd dan lijkt het me verstandig je zoon door de huisarts te laten nakijken.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.