Waarom je altijd moe wakker wordt

6 oorzaken van vermoeidheid

Getty Images

Van een beetje suf wakker worden, hebben we allemaal weleens last. Voor veel mensen niet iets wat een kop koffie of douche niet kan oplossen. Maar als je regelmatig moe wakker wordt - en je je de hele dag moe blijft voelen - kan er iets anders aan de hand zijn. Dit zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken.

1. Tandenknarsen

Tandenknarsen (bruxisme) kan er een oorzaak van zijn dat je 's ochtends moe wakker wordt. De aandoening, waarbij kauwspieren overactief zijn, valt onder parasomnia. Dat is een verzamelnaam voor slaapstoornissen, waarbij je ongewenste dingen doet tijdens de slaap. Tijdens de slaap schuiven je tanden en kiezen met kracht over elkaar. Niet alleen kun je daardoor moe wakker worden, maar ook last krijgen van problemen als gebitsslijtage, breuk van vullingen, kaakklachten of vergroting van de kauwspieren. Stress kan leiden tot tandenknarsen.

2. Blauw licht in de avond

Overdag is het nog niet zo slecht voor je, maar 's avonds verstoort blauw licht - wat veel in laptops en mobieltjes voorkomt - de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dat kan ervoor zorgen dat je niet goed in slaap kunt vallen en daardoor 's morgens moe wakker wordt. Door 's avonds schermen die blauw licht afgeven te mijden en meer in het donker door te verblijven, stimuleer je de aanmaak van melatonine. Lees een boek, neem een warme douche of een bad en je zult eerder in slaap vallen én beter slapen.

3. Te weinig drinken

Een vochttekort kan leiden tot vermoeidheid. Drink dus gedurende de gehele dag voldoende water. Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om zowel het zenuwstelsel als je brein goed te laten functioneren. Neem ook voor het slapen nog een glas water. Tijdens de nacht verlies je een hoop vocht.

4. Te warme of een te koude slaapkamer

Zowel een te koude als een te warme slaapkamer kan rusteloosheid veroorzaken en het moeilijk maken om in slaap te vallen of door te slapen. Persoonlijke voorkeur speelt daarbij natuurlijk een rol, maar uit onderzoek van Cleveland Clinic blijkt dat een koelere kamer beter is voor een comfortabele nachtrust.

5. Cafeïnegebruik

Een kop koffie kan je in de ochtend helpen wakker te worden. Cafeïne is namelijk een stimulerende stof. Maar juist daarom kun je het later op de dag en helemaal 's avonds beter niet nemen. Drink zo'n zes uur voordat je naar bed gaat geen koffie meer. Ook thee en andere dranken met cafeïne kun je beter vermijden als je moeite hebt met slapen.

6. Slaapapneu

Zonder dat je het zelf in de gaten hebt, kun je last hebben van slaapapneu. Apneu betekent letterlijk 'niet ademen'. Bij apneu stokt je adem in je slaap. Hier hoef je niks van te merken. Maar zodra je hersenen te weinig zuurstof krijgen, word je een beetje wakker en is je slaap verstoort. Zulke ademstilstanden worden wel een probleem als ze lang duren of als je ze vaker hebt. Als je adem elke nacht verschillende keren stokt, slaap je zo oppervlakkig en onrustig dat je daar overdag last van krijgt.

Dit zijn slechts zes mogelijke oorzaken van vermoeidheid. Er kunnen nog veel meer redenen zijn waarom je je moe voelt. Voel je je moe? Online zijn verschillende trainingen en cursussen te volgen om beter te leren slapen. Maak een afspraak bij je huisarts als je langdurig kampt met vermoeidheidsklachten zonder de oorzaak te weten.

Auteur