'Sociale jetlag veroorzaakt overgewicht'

Getty Images

BAARN - Zet jij in het weekend de wekker uit om eens lekker uit te slapen? Het lijkt alsof je daarmee slaap inhaalt, maar eigenlijk schop je je biologische klok in de war. Deze 'sociale jetlag' kan leiden tot overgewicht en andere gewichtsproblemen, zo blijkt uit onderzoek van een Duitse universiteit.

Till Roenneberg van de Ludwig-Maximilians-Universität in München bedacht de term 'sociale jetlag' voor onze gewoonte om in het weekend op andere tijden te slapen dan doordeweeks. Ons bioritme loopt niet synchroon met onze agenda. Daarom zitten we in het weekend in een andere tijdzone dan van maandag tot en met vrijdag, zonder het land te verlaten.

​Jetlag
"Een sociale jetlag is het verschil tussen wat onze biologische klok wil doen en wat onze sociale klok wil. Het lijkt bijna alsof mensen op vrijdag avond van Parijs naar New York vliegen en op maandagochtend weer terug reizen", zegt Roenneberg.

​Ongezond
Deze wekelijkse verstoring van het slaappatroon is niet alleen irritant, maar ook ongezond. In een onderzoek dat gepubliceerd is in Current Biology bestudeerden Roenneberg en zijn collega’s de slaapgewoontes van meer dan 65.000 volwassenen. Ze ontdekten dat mensen die in het weekend op andere tijden sliepen dan gedurende de werkweek drie keer zo vaak overgewicht hadden. Hun BMI steeg naarmate het verschil tussen het weekend en doordeweeks groter was.

In eerdere onderzoeken werd al een verband aangetoond tussen slaapgebrek en een hoger BMI, diabetes en chronische ziektes. Mogelijk is een sociale jetlag net zo schadelijk. “Door die jetlag zijn we gedwongen te eten op tijden waarop het lichaam eigenlijk niet wil eten of niet voorbereid is op een goede vertering van het voedsel”, aldus Roenneberg.

Bron 
  • CNN