donderdag, 19 mei 2022

'Speciale lens biedt mogelijk uitkomst bij maculageneratie'

Contactlenzen kunnen je zicht heel erg verbeteren, maar voor mensen met de oogaandoening maculadegeneratie maken ze geen verschil. Onderzoekers hebben nu een lens ontwikkeld die het zicht van deze patiënten mogelijk wel verbeterd.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid en blindheid bij ouderen. Een team van onderzoekers uit de Verenigde Staten en Zwitserland onder leiding van Joseph Ford van de University of California maakte een lens met daarin een soort telescoop die kan wisselen tussen normaal en vergroot zicht. Met verdere aanpassingen kan dit betekenen dat patiënten met maculadegeneratie relatief gemakkelijk hun zicht kunnen verbeteren.

Zien
Visuele hulpmiddelen die inkomend licht vergroten helpen mensen met maculadegeneratie doordat het licht zich beter verspreid over de onbeschadigde delen van het netvlies. Hierdoor is het voor patiënten met de oogaandoening gemakkelijker om te lezen, om gezichten te herkennen of om zichzelf te verzorgen. Tot nu toe waren er alleen grote telescoopachtige hulpmiddelen die dit voordeel boden of kleine microtelescopen die met een operatie ingebracht moesten worden.

Lens
De lens is volgens de onderzoekers een aantrekkelijke compromis tussen de operatie en de telescoop. Het binnenste gedeelte van de lens biedt normaal zicht, terwijl de rand van de lens je zicht 2,8 keer vergroot. Om te wisselen tussen het normale en vergrote kijken, moet je een speciale bril dragen. Deze bril blokkeert of de vergrote of de normale lichtstralen.

Het ontwikkelen van de lens bevindt zich nog in de eerste fase. De gebruikte materialen zijn nog verre van ideaal voor de menselijke ogen. De onderzoekers hopen dat hun lens uiteindelijk patiënten met maculadegeneratie kan helpen. In ieder geval tot er een meer blijvende behandeling voor de aandoening wordt gevonden.

Het werk is gepubliceerd in het tijdschrift Optics Express.

Bron(nen):