Aromatherapie: geneeskrachtige geur?

Ontspannende olie uit kruiden, bloemen en planten

Getty Images

Etherische oliën uit kruiden, bloemen en planten. Daar gaat het om bij aromatherapie. De geuren van oliën zouden geneeskrachtig kunnen werken. Het lichaam zou namelijk dankzij de geur zichzelf beter kunnen herstellen.

Sommige therapeuten zien aromatherapie als een aparte vorm van natuurgeneeskunde, volgens andere is het een tak van de ­fytotherapie

Wat kun je verwachten?

Beoefenaars van aromatherapie verschillen van mening over hoe oliën het best gebruikt kunnen worden. Wat je bijvoorbeeld tegen kunt komen:

 • Olie die verstuifd wordt.
 • Een beetje olie in een heet bad gegoten, waarna de dampen geïnhaleerd ­worden.
 • Een combinatie van kaarsvet en olie.
 • Een mengsel van onder andere olie dat ­gebruikt wordt voor een massage.
 • Een druppel olie die oraal wordt inge­nomen. Dit kan niet bij alle oliën, want sommige ­irriteren of zijn te giftig.

Kwaliteit

Er is geen aparte beroepsvereniging voor ­aromatherapeuten in Nederland. Diverse ­behandelaars zijn aangesloten bij beroeps­verenigingen gericht op natuurgeneeskunde. Drie grotere beroepsverenigingen, die ook door de meeste zorgverzekeraars erkend worden, zijn: Nederlandse Werkgroep Praktizijns in de natuurlijke geneeskunst (NWP), Ver­eniging ter Bevordering van Alternatieve ­Geneeswijze (VBAG) en de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten. Voor ­voorwaarden voor lidmaatschap en ­aangesloten leden zie hun websites. Er zijn ook behandelaars die werkzaam zijn als aromatherapeut en geen lid zijn van een beroepsvereniging.

Effectiviteit en veiligheid

Binnen de reguliere geneeskunde vindt men aromatherapie niet wetenschappelijk effectief. Voor sommige mensen kunnen geuren misschien ontspannend werken. Let wel op als je zelf wilt experimenteren met aromatherapie. Etherische oliën kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid als ze verkeerd gebruikt worden. De EU heeft duidelijke etiketten op oliën verplicht gesteld.

Vergoeding

Aromatherapie is een alternatieve therapie waarvoor je je aanvullend kunt verzekeren. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt sterk af van je zorgpolis. Zorgverzekeraars vergoeden meestal één maximumbedrag voor alle alternatieve therapieën die je kiest, en een maximumbedrag per dag. De meeste zorgverzekeraars stellen voor vergoeding als eis dat de alternatieve behandelaar is aangesloten bij een door hen erkende beroepsvereniging. Voor aromatherapie geldt verder dat sommige zorgverzekeraars slechts enkele takken van natuurgeneeskunde (deels) vergoeden. Het kan dus zijn dat bij jouw zorgverzekeraar aromatherapie überhaupt niet wordt vergoed.

Tips voor veilig gebruik

Overweeg je aromatherapie of een andere alternatieve therapie? Vier tips voor een veilig gebruik:

 • Alternatieve therapieën heten zo, omdat ze volgens de reguliere geneeskunde niet bewezen effectief zijn.
 • Zie alternatieve therapie altijd als aanvulling op reguliere zorg. Niet als vervanging.
 • Informeer de huisarts en overige behandelaars. Vertel het bijvoorbeeld aan je fysiotherapeut als je ook voor acupunctuur kiest.
 • Besef dat sommige alternatieve therapieën risico’s kunnen inhouden. Dat geldt ook voor reguliere zorg, maar alternatieve therapieën zijn nu eenmaal minder goed onderzocht.
Auteur 
 • Jeroen Wapenaar
Bron 
 • Plus Magazine