Wat is acupunctuur?

Blokkades opheffen met naalden

Getty Images

De acupuncturist is de meest bezochte alternatieve genezer in ons land. In 2014 meldde het CBS dat bijna één miljoen Nederlanders jaarlijks een alternatieve genezer bezoekt, een kwart daarvan kiest voor acupunctuur. Dat het iets met naalden te maken heeft, weten de meeste mensen wel, maar wat kun je precies verwachten van acupunctuur? En hoe vind je een goede behandelaar?

Volgens de leer van acupunctuur gaat er ­energie rond in ons lichaam en volgt die energie ­diverse met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. Een acupuncturist probeert blokkades in die meridianen op te heffen door naalden te plaatsen op diverse punten in het lichaam. Op die manier zou ­energie weer beter moeten rondgaan. Pijn zou afnemen, klachten zouden verminderen.

Wat te verwachten

Sommige acupuncturisten prikken op of ­vlak bij de plek waar de pijn zit. Maar het kan ook gebeuren dat er naalden in uw voeten geprikt worden, terwijl de pijn elders zit. De naalden die een acupuncturist gebruikt, zijn heel dun. Prikken zou in principe geen pijn moeten doen. Maar acupunctuur kan bij de een gevoeliger zijn dan bij de ander.

Kwaliteit

Er zijn diverse beroepsverenigingen waar acupuncturisten zich bij kunnen aansluiten. Sommige acupuncturisten zijn arts. Zij kunnen zich aansluiten bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAA). De twee grootste beroepsverenigingen zijn de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) en Zhong, de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde. De Nederlandse ­Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi (NBCG Yi) is een jongere beroepsvereniging en wordt door de meeste zorgverzekeraars ook erkend. Voor voorwaarden voor lidmaatschap en zoeken van aangesloten acupuncturisten: www.acupunctuur.nl, www.zhong.nl en www.nbcg.nl.

Als een acupuncturist lid is van een beroepsvereniging, betekent dat onder andere dat hij of zij een erkende opleiding gedaan heeft en zich committeert aan kwaliteitscriteria. Er zijn ook behandelaars die werkzaam zijn als ­acupuncturist en geen lid zijn van een beroepsvereniging.

Effectiviteit

Binnen de reguliere geneeskunde vindt men acupunctuur nog niet wetenschappelijk bewezen effectief. Er is bijvoorbeeld nog geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van meridianen.

Vergoeding

Acupunctuur is een alternatieve therapie waarvoor je je aanvullend kunt verzekeren. Hoeveel je vergoedt krijgt, hangt sterk af van je zorgpolis. Zorgverzekeraars vergoeden meestal één maximumbedrag voor alle alternatieve therapieën die je kiest, en een maximumbedrag per dag. De meeste zorgverzekeraars stellen voor vergoeding als eis dat de alternatieve behandelaar is aangesloten bij een door hen erkende beroepsvereniging.

Veilig gebruik

Overweeg je alternatieve therapie, zoals een bezoek aan een acupuncturist? Vier tips voor een veilig gebruik:

  • Alternatieve therapieën heten zo, omdat ze volgens de reguliere geneeskunde niet bewezen effectief zijn.
  • Zie alternatieve therapie altijd als aanvulling op reguliere zorg. Niet als vervanging.
  • Informeer de huisarts en overige behandelaars. Vertel het bijvoorbeeld aan uw fysiotherapeut als je ook voor acupunctuur kiest.
  • Besef dat sommige alternatieve therapieën risico’s kunnen inhouden. Dat geldt ook voor reguliere zorg, maar alternatieve therapieën zijn nu eenmaal minder goed onderzocht.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine