Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Getty Images

Manueel therapeuten proberen gewrichten stabieler te maken en/of beter te laten bewegen.

Manuele therapie is een specialisatie van fysiotherapie. Manuele therapie wordt officieel nog steeds tot de alternatieve geneeskunde gerekend, al is de fysiotherapeut zelf wel een reguliere behandelaar. De technieken die manueel therapeuten toepassen, zouden helpen bij diverse klachten aan nek, schouders en rug. Het doel bij manuele therapie is om je gewrichten beweeglijker te maken.[ITEMADVERTORIAL]

Wat kun je verwachten?

Bij manuele therapie denken veel mensen aan het 'kraken' van botten. Het 'kraken' van botten betekent dat er snelle correcties van een gewricht worden uitgevoerd. De krak die je kunt horen, komt waarschijnlijk doordat er gas uit de gewrichten ontsnapt. Dat geluid betekent trouwens niet automatisch dat je klacht weg is of zal verminderen, het is puur een natuurlijke reactie van het lichaam.

Manueel therapeuten beheersen ook diverse manuele technieken waarbij niet gekraakt wordt. Het uiteindelijke doel van manueel therapeuten is de gewrichten stabieler te maken en/of gewrichten beter te laten bewegen.

Kwaliteit

Manuele therapie is in tegenstelling tot fysiotherapie geen wettelijk beschermd beroep. Voor een erkende opleiding is een opleiding tot fysiotherapeut of bijvoorbeeld oefentherapeut of basisarts nodig. Het kwaliteitsregister is het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Manueel therapeuten die zich willen laten registreren, moeten onder andere een erkende opleiding succesvol afgerond hebben. Een manueel therapeut zoeken die staat ingeschreven, kan via www.defysiotherapeut.com. De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) is de beroepsvereniging voor manueel therapeuten, www.nvmt.nl. Om hiervan lid te kunnen worden, moeten manueel therapeuten ook lid zijn van het KNGF. Er zijn ook behandelaars die werkzaam zijn als manueel therapeut en geen lid zijn van een beroepsvereniging.

Effectiviteit en veiligheid

Manuele therapie is nog niet wetenschappelijk bewezen effectief. Onderzoek wijst uit dat met name 'kraken' risico’s kan inhouden. Sommige mensen krijgen daarvan juist meer klachten.

Vergoeding

Manuele therapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Wanneer je wat vergoed krijgt, hangt af van de voorwaarden. Veel verzekeraars kiezen ervoor om een maximaal aantal behandelingen per jaar te vergoeden. Hoewel manuele therapie een alternatieve geneeswijze is, plaatsen de meeste verzekeraars (vanwege de link met fysiotherapie) manuele therapie niet onder het kopje 'alternatieve geneeswijzen'. Vergoeding gaat dan dus niet af van het totaalbedrag dat u voor alternatieve geneeswijzen vergoed krijgt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine