Eerste geval van 'WhatsAppitis' vastgesteld

Getty Images

Bij een 34-jarige vrouw in Spanje is 'WhatsAppitis' vastgesteld. De vrouw had chronische pijn aan haar polsen door minstens zes uur aan een stuk te WhatsAppen op haar smartphone.

Het klinkt als een 1 april-grap, maar het medische toonaangevende tijdschrift The Lancet schrijft over het allereerste geval van 'WhatsAppitis'.

De vrouw werd op een ochtend wakker met enorme pijn aan haar polsen en ging ermee naar het ziekenhuis in Granada. Ze had geen verleden van trauma's aan de gewrichten en had de dagen ervoor ook geen excessieve fysieke inspanningen geleverd, aldus de behandeld arts Inés M. Fernandez-Guerrero in The Lancet.

Omdat de vrouw 27 weken zwanger was, werden er geen röntgenfoto's van de polsen genomen. Onderzoek wees uit dat het probleem door duimbewegingen veroorzaakt was. Toen bleek dat de vrouw op kerstavond vorig jaar minstens zes uur WhatsApp-berichtjes had verstuurd, constateerden de arts overbelaste duimen. Al die tijd had ze haar smartphone, die 130 gram weegt, in haar handen.

Nintendinitis

De behandeling bestond uit ontstekingsremmers en een WhatsApp-verbod. Niet alleen WhatsApp zorgt voor lichamelijke klachten. Al in 1990 werd de aandoening nintendinitis bij mensen vastgesteld en in 2007 waren er patiënten die kampten met acute wiitis.

 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Knack
  • The Lancet