Ik heb een kromme vinger. Wat is hier aan te doen?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

triggervinger
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: als ik mijn vinger buig, blijft die vaak vast ­zitten. Wat kan hieraan gedaan worden?

Als ik mijn vinger buig, blijft die vaak vast ­zitten. Het doet pijn om hem weer recht te krijgen. Wat kan hieraan gedaan worden?

U heeft een zogeheten triggervinger, dan blijft de pees vastzitten in de peesschede. De oorzaak is een verdikking van de pees aan de basis van de vinger, veroorzaakt door een ontsteking van de peesschede en de pees zelf. De bron van die ontsteking blijft ­onduidelijk. Bij één op de drie mensen gaat het ­vanzelf over. Blijft de klacht lang bestaan, dan is er een kans dat de vinger in kromstand blijft.

De huisarts kan een injectie met ontstekingsremmer geven. Heeft een injectie geen effect, dan kan de handchirurg de peesschede weer ruimer maken. Heel soms komen zelfs dan de klachten terug.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond oktober 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond