donderdag, 7 juli 2022

Wat doe ik aan een triggerfinger?

Ik heb een beginnende triggerfinger. Kan ik dit nog verhelpen met oefeningen of hulpmiddelen?
Anja

Mark Chen, fysiotherapeut

Een triggerfinger kan een hele vervelende en pijnlijke aandoening zijn. Het gaat vaak om een, maar soms ook om meerdere, vinger die onvrijwillig samentrekt. De vinger of duim loopt als het ware vast en blijft krom staan. Soms kun je alleen nog de vinger buigen of strekken door hem met je andere hand vast te pakken en te bewegen.

De oorzaak ligt meestal in de peesschede; de schede waar de pees doorheen glijdt tijdens beweging. Een triggerfinger ontstaat wanneer de peesschede geïrriteerd raakt. De schede kan vernauwen, bijvoorbeeld door een ontsteking of een verdikking van het omliggende weefsel. Ook kan de pees zelf gaan zwellen of knobbelig worden. De reden van de irritatie is niet bekend.

Behandeling

Er zijn, zeker in het beginstadium, een aantal manieren om een triggervinger te behandelen. Meestal gaat het dan om acupunctuur, dry needling, oefentherapie of - en dat heeft de voorkeur - een combinatie daarvan. Soms worden er voedingssupplementen gebruikt die ontstekingen kunnen remmen. Je kunt hierbij denken aan visolie, bromelaïne en bijvoorbeeld kurkuma.

De behandeling zal zich eerst richten op tot rust brengen van de pees. De focus ligt dan op de verdikking of ontsteking. Daarna kun je met oefeningen de beweeglijkheid en het glijmechanisme van de pees herstellen. Zodra de ontsteking weg is en de beweeglijkheid terug is, zou de vinger en je hand weer goed moeten functioneren.

Ik raad je aan om het eerst via deze weg te proberen, voordat je eventueel operatieve stappen overweegt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.