Jichtmedicijn krijgt tweede leven tegen hart- en vaatziekten

Werkt het ook tegen artrose?

Colchicine
Getty Images

Colchicine wordt al heel lang gebruikt tegen pijnlijke jichtaanvallen. Mogelijk kan dit medicijn voor meer ziekten worden gebruikt. Een onderzoek naar hart- en vaatziekten liet goede resultaten zien, een onderzoek naar de werking bij artrose staat in de steigers.

Hart- en vaatziekten gaan vaak hand in hand met jicht. Onderzoekers van het Radboudumc hebben het jichtmedicijn colchicine bij hart- en vaatziekten onderzocht. "Die resultaten bleken verbluffend. Patiënten die colchicine kregen, hadden 30 procent minder vaak een bypass nodig en kregen 30 procent minder vaak een hartinfarct of beroerte", vertelt cardioloog Jan Hein Cornel tegen RTL nieuws. Deelnemers slikten dagelijks een lage dosis colchicine (0,5 mg per dag), naast de normale behandeling. Aan dit hart- en vaatonderzoek hadden meer dan 5500 mensen meegedaan.

Remming artrose

De deelnemers die toevallig ook  artrose hadden, kregen een onverwacht voordeel. De colchicine had vaak de artrose afgeremd. Een operatie voor een nieuw gewricht was minder vaak nodig bij de colchicine-gebruikers. Dat was heel goed nieuws, omdat artrose moeilijk te behandelen is. Maar deze uitslag kan ook toeval geweest zijn, of een gevolg van een andere factor. Om dat uit te sluiten, is een nieuw onderzoek nodig. Die uitslag zal nog zeker 5 jaar op zich laten wachten. Het onderzoek start in het voorjaar van 2024 en wordt uitgevoerd door het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek.

Tweede leven

Er zijn meer oude medicijnen die een tweede leven krijgen, bij een andere ziekte dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Een bekend voorbeeld is aspirine (acetylsalicylzuur), de pijnstiller die ook wordt ingezet als antistollingsmiddel. Ander voorbeeld is de erectiepil sildenafil (Viagra) die ook wordt gebruikt bij zeldzame longaandoening pulmonale hypertensie.

Auteur 
  • Heleen Croonen