Medicijn tegen spierziekte SMA vanaf 1 januari vergoed

Getty Images

Spinraza, een medicijn dat helpt bij de spierziekte SMA, komt per 1 januari 2020 in het basispakket voor alle patiënten die voor het medicijn in aanmerking komen. Daar heeft minister Bruins afspraken over gemaakt met fabrikant Biogen.

In juni ging minister Bruins (Medische Zorg en Sport) al in gesprek met de fabrikant, maar nu is ook de prijs besproken. Voor een periode van zeven jaar voorwaardelijk zal het medicijn Spinraza in het basispakket zitten.

Spinraza wordt momenteel alleen vergoed voor kinderen tot 9,5 jaar oud. Het Zorginstituut had geadviseerd de vergoeding niet alleen tot kinderen te beperken. Omdat het Zorginstituut nog twijfelt over de effectiviteit van het medicijn bij volwassenen, zal er in de aankomende jaren nader onderzoek gedaan worden naar Spinraza. De maatregel van zeven jaar wordt hiervoor gebruikt. Het UMC Utrecht start begin 2020 met de behandeling van een kleine 300 SMA-patiënten.

SMA, dat staat voor Spinale Musculaire Atrofie, is een zeldzame en erfelijke spierziekte. Bij SMA is iets mis met bepaalde zenuwcellen in het ruggenmerg, die uitlopers hebben naar de spieren. Sommige cellen functioneren niet meer. Daardoor kunnen de zenuwcellen weinig tot geen goede signalen aan de spieren doorgeven. Het gevolg is dat de spieren dunner worden en uiteindelijk verlammen.

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • NOS