Nieuwe oorzaak van Guillain-Barré syndroom bij kinderen

Getty Images

Onderzoekers van onder andere Erasmus MC hebben een belangrijke oorzaak gevonden voor het ontstaan van het Guillain-Barré Syndroom bij kinderen. Bij 21 procent van de kinderen met GBS werd een abnormale afweerreactie van het immuunsysteem gevonden op besmetting met een bacterie die longinfecties veroorzaakt, Mycoplasma pneumoniae.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen onlangs in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Annals of Neurology.

Zenuwonsteking

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een acute, ernstige vorm van zenuwontsteking die levensbedreigend kan zijn. GBS ontstaat door een abnormale afweerreactie tegen infecties en kan optreden op alle leeftijden. Het is een zeldzame ziekte: ongeveer 200 mensen in Nederland per jaar krijgen het. Tot nu toe was onbekend welke infectie GBS bij kinderen kan veroorzaken.

Luchtweginfectie

Onderzoek van het Erasmus MC en de universiteit van Zürich heeft aangetoond dat een veelvoorkomende bacterie die bij kinderen luchtweginfecties geeft, ook kan leiden tot GBS. Deze bacterie, Mycoplasma pneumoniae, heeft een structuur die lijkt op een versuikerd vet in menselijke zenuwen. Als het immuunsysteem antistoffen tegen versuikerde vetten aanmaakt, kunnen die de zenuwen beschadigen, zo bleek al uit onderzoek bij proefdieren.

Onderzoek

In een onderzoek bij 213 patiënten met GBS bleek 21 procent van de kinderen recent een infectie met Mycoplasma te hebben doorgemaakt. Personen die deze infectie oplopen produceren antistoffen die ervoor zorgen dat de bacterie onschadelijk wordt gemaakt. Patiënten die na deze infectie GBS ontwikkelen produceren echter ook zogenaamde IgG antistoffen die ook reageren met versuikerde vetten in de eigen zenuwen. Bij kinderen zonder GBS werden deze IgG antistoffen niet gevonden.

"Ons onderzoek toont aan dat een infectie met Mycoplasma het Guillain-Barré Syndroom kan veroorzaken via de productie van antistoffen", vertelt neuroloog-immunoloog Bart Jacobs. "Bijzonder is dat er ook andere neurologische complicaties bekend zijn van Mycoplasma infecties, waaronder hersenontsteking. Mogelijk spelen hier vergelijkbare mechanismen een rol als die nu zijn ontdekt voor GBS."

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Erasmus MC