Reumafonds opent Meldpunt Fysiotherapie

Getty Images

AMSTERDAM - Het Reumafonds opent een meldpunt voor mensen met reuma die per 1 januari geen fysiotherapie meer vergoed krijgen vanuit de basisverzekering.

Het Reumafonds wil dit jaar monitoren hoeveel mensen vanwege de kosten gestopt zijn met fysiotherapie en welke gevolgen dit voor hun dagelijks leven heeft.
 
Van de 2,3 miljoen mensen die leven met reuma (inclusief artrose), heeft 1,1 miljoen zodanig ernstige klachten dat zij gebruik maken van fysiotherapie. Door de therapie hebben mensen met reuma een behoorlijke kwaliteit van leven, en kunnen zij vaak blijven deelnemen aan het arbeidsproces.

Fysiotherapie
Uit TNO-onderzoek blijkt dat 44 procent van de mensen met reuma een huishoudinkomen heeft van maximaal 1700 euro netto per maand. Het is maar de vraag of zij de extra kosten van fysiotherapie zelf kunnen opbrengen.

Het Reumafonds wil onderzoeken hoeveel mensen dit jaar gestopt zijn met fysiotherapie, omdat zij de extra kosten niet kunnen betalen. De schatting is 300.000 mensen. Als deze groep met ernstige reumatische klachten geen fysiotherapie meer volgt, dan zal de druk op de gezondheidszorg verschuiven en zullen patiënten een groter beroep gaan doen op de tweedelijnszorg, vreest het Reumafonds.

Meldpunt Fysiotherapie
Via www.reumafonds.nl kunnen mensen met reuma deelnemen aan een onderzoek over fysiotherapie en (aanvullende) verzekeringen.

Auteur 
  • Ilona Meernik