Spieren en gewrichten

Hoe zit 't?

Getty Images

Ons lichaam is uitgerust met een bewegingsapparaat. Al onze botten, gewrichten, spieren en pezen maken er deel van uit. Problemen met het bewegingsapparaat behoren in Nederland tot de top-5 van meest voorkomende klachten.

Ons skelet bestaat uit tweehonderd botten die vorm en steun aan het lichaam geven. Een deel van deze botten is stevig met elkaar vergroeid, zoals de schedel en de bovenkaak.

Gewrichten

Ongeveer honderd botten kunnen afzonderlijk ten opzichte van elkaar bewogen worden. Dit zijn de gewrichten. Gewrichten bestaan uit twee of meer botten die ten opzichte van elkaar kunnen scharnieren.

De gewrichten worden onderscheiden naar gelang de bewegingen die ermee gemaakt kunnen worden. Scharniergewrichten, zoals in de elleboog en de knie, laten bewegingen in één richting toe. De draai-, kogel-, zadel- en schuifgewrichten kunnen in twee of meer vlakken bewegen.

Beschermend kapsel

Onze gewrichten zijn ingepakt in een beschermend kapsel: het gewrichtskapsel. Dit is strak bindweefsel dat van binnen met slijmvlies is bekleed.

Het zorgt er door afscheiding van een taaie vloeistof voor dat de gewrichten makkelijk kunnen scharnieren. Dit 'gewrichtssmeer' voorkomt dat de gewrichtskoppen tegen elkaar schuiven en daardoor slijten. Gewrichtspijn ontstaat mede door een gebrek aan gewrichtskapsel.

Spieren

Het menselijk lichaam telt naast de gewrichten meer dan zeshonderd spieren, met elk een eigen functie. Sommige spieren zorgen voor de voortbeweging, andere zijn betrokken bij bijvoorbeeld de ademhaling, de hartslag of de spijsvertering.

De skeletspieren zijn aan de uiteinden door middel van pezen aan de beweegbare beenderen verbonden. Zij zorgen ervoor dat de gewrichten kunnen bewegen. Ze bestaan uit spiervezels en kunnen zich samentrekken. Als de spier zich spant, trekt deze aan de pees. Hierdoor beweegt het bot. Wanneer deze spieren overbelast worden, krijg je last van spierpijn.

 

Auteur